Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Художник прави чудеса без пари
Павел баня
Художник прави чудеса без пари 
1.11.2012 Чудомир приел първата творба на Иван Бубев
Повече от 20 години един художник живее като отшелник в родната си къща в Павел баня. И работи за Бог да прости, както казват неговите съграждани. За всичко, което излиза от неговите златни ръце - дървопластики, пана, композиции, иконостаси, напук на безпаричието и вълчите нрави, Иван Бубев не е взел една стотинка.

Когато направил двете чудесни композиции от дърво за читалището и библиотеката - на големия павелбански деятел д-р Иван Балев, и на Чудомир и на брат му Георги, за да не обидят чувствителния на тема пари зограф, от общината превели 3-те хиляди лева на читалището. То да се разплати с него. Иван дори не ги взел, направо ги дарил за издаването на книга, за която читалището все не намирало пари - "Родовете на Павел баня" от Лалю Растев".

В графата "на ползу роду" минава и художественото оформяне на вековния бряст в центъра на Павел баня. По идея на самия Иван изсъхналото дърво се превръща в уникална дървопластика за 125-годишнината на курортното селище. И сега заслужено е един от емблематичните символи на градчето.

"Като знам хала и на общината, и на читалището, и на църквата, пък и на хората, ако им вземам пари, трябва да спра да работя", пояснява с тъжна ирония своята благотворителност зографът. А самият той, със 145 лв. пенсия, живее повече от скромно. Парите му стигат кажи-речи само за обяда от социалния патронаж и неизбежните разходи по бита - за ток, вода, отопление.

Но не хленчи и не се оплаква като повечето хора от третата възраст. Тревожат го не битовите тегоби, а все по-малкото време, което му е отредено на тази земя.

"В последните години много често се упреквам за пропуснатите възможности, за пропиляното за толкова глупости и безполезни неща", признава художникът. Но за съжаление може да върне лентата назад само в спомените си..."

Една гега го прави дърворезбар.
"Баща ми Лалю бе овчар, гледаше стадо овце, за да изхранва фамилията, но бе и самоук дърворезбар", посочва непосредствения си учител Иван. Благодарение на него прави и първата си художествена работа. За околийската изложба на самодейното изкуство в Казанлък поръчали на баща му да направи една гега
От работа обаче на стария все не му оставало време и Иван, вече с диплома от строителния техникум в Стара Загора, решил да го отмени. Заел се толкова сериозно, че дори поръчал на един местен циганин да му изкове специални ножове. Платил му с една торба боб. "Работих с настървение като луд няколко седмици, докато направя дръжката по мерак - с глава на виторог овен", припомня си първата си истинска работа Иван, която и досега пази. Запалил и все заетия с овчарлъка си родител. Лалю пък направил дървена фигура на овца и така баща и син участвали на изложбата в комплект. Експонатите занесъл Иван, а ги приел лично Чудомир, който по това време бил шеф на казанлъшкия музей "Искра" и събирал и оценявал работите. Гегата и овцата преминали триумфално през окръжната изложба и били класирани на националното изложение в София. "Дадоха ни първа награда и 800 лв., което си беше бая пари, 2-3 заплати от онова време", припомня си Иван. В София селското момче за пръв път видяло големия Владимир Димитров - Майстора който бил член на журито.

Разбрало, че има и висше училище за художници. Онази отрова, която поразява всеки роден талант, вече бавно прониквала и у него. Като се върнал в Стара Загора, Иван започнал да взема уроци по рисуване и есента кандидатствал в Художествената академия. Първият му опит обаче се оказал злополучен. "Поради незнание и наивност на втория изпит по композиция до работата си от глина реших да оставя и дръжката на гегата, за да разберат, че мога и нещо друго", посочва Иван. Журито обаче не само не се впечатлило от наградената неотдавна дървопластика, а направо го отрязали от конкурса за разсекретяване на работата. На следващата година обаче амбициозният младеж вече бил един от 4-та избраници в класа на проф. Асен Василев - трима българи и един чужденец от Северна Корея. Завършили само Иван и кореецът Ким.

След завършването си младият художник Бубев останал в столицата. Оженил се за софиянка, родили им се и две деца. Първите няколко години бил на щат към творческия фонд на СБХ, а след това повече от 25 години е само сътрудник като художник на свободна практика.
По негови проекти са изработени стотици художествени сувенири от дърво, метал, кожа, текстил, дори мартеници, които се продават тогава в магазините на СБХ в столицата и страната. По това време започнали да се строят и резиденциите в Бояна, Шабла, Правец. Иван е бил неизменно в художествените екипи, които добавят вкус и лукс в почивните домове на новата комунистическа номенклатура - тревненски слънца по таваните, тежки врати с дърворезба, изискани решетки на камините и т.н. "Никога не съм членувал в партия и не ме е интересувало за кого ги правя, за мен това бе творческа работа", казва художникът. И добавя, че нито преди, нито след промените му се е удавало да види как стоят неговите работи в държавните дворци и палати. А и да си признае, не е проявявал и кой знае какъв интерес към това.

През 1980 г. Иван се разделя с първата си съпруга и след кратко митарстване из столицата една зима най-неочаквано пристига с два тира багаж в родната Павел баня. Баща му все още бил жив и
му се зарадвал като на божи пратеник. А и самият художник се почувствал като възроден у дома. Срещнал отново любовта, оженил се и на 56 години му се родил още един син. Но след година-две втората му съпруга, очевидно с други планове за брака им, след като не могла да го склони да се завърне в София, поела сама с детето към столицата. Оттогава повече от 20 години Иван живее сам, но не самотен.

"Вече съм на 78 години, а имам още толкова работа за вършене", казва с притеснение зографът на Павел баня, както го наричат свойски земляците. В момента работи върху иконостаса на новата църква "Св. Атанасий" в с. Виден. Вече е почти готов, оставало само изографисването на стените и изработката на иконостаса. Иван е определил размерите му, за да побере всички стари икони, прибрани някога от миряните от стария храм преди язовир "Копринка" да го погълне.

В двора на Иван, който иначе е като райска градина с чемшири, всякакви декоративни храсти и цветя, са струпани вещи и предмети от кажи-речи целия бит и поминък на българина от последните 1-2 столетия. От керамика и медни съдове за розоварене и розово масло, до най-различни сечива и оръдия на труда, които могат да се видят вече само на картинки - дикани за вършеене на жито, сърпове и паламарки, тъкачни станове и др. В момента като музейни кътове в двора са оформени всички художествени предмети и фигури, изработени от баща му, част от керамиката и старите медни съдове. Всичко останало засега е струпано на купчини покрай оградата. "Но и то ще заеме своето място в моя музей на открито, само Бог да ми даде повече време", казва с библейска увереност художникът със златни ръце и щедро сърце.

Стандарт нюз Матей Бонев


view entry ( прегледа: 682 )

Покана 
27.10.2012
Кметът на Общината организира кръгла маса за състоянието и перспективите на средното образование в Павел баня.

Срещата ще се състои на 29.10.2012 год. /понеделник/ от 15 часа в зала Младост.

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 645 )

Павел баня на цифровата магистрала 
26.10.2012 Държавата ще гради 860 км оптична инфраструктура за бърз Интернет с европари

Държавата започва изграждането на оптична инфраструктура за достъп до Интернет от следващо поколение в 29 общински центрове и 24 малки населени места, като планираната мрежа е с обща дължина около 860 км. Договорът за този инфраструктурен проект бе подписан от Христин Петков, изпълнителен директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС), и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма регионално развитие (ОПРР) в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. На подписването присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов и министърът на еврофондовете Томислав Дончев.

"Това е следваща стъпка в посока на изграждане на цифровите магистрали, по които скоро ще тръгнат електронни услуги", каза по време на церемонията заместник-министър Борисов. По думите му, с реализацията на проекта България е изпълнила една от най-важните препоръки на Стратегията „Европа 2020" за приобщаване на хората от отдалечените райони към цифровите технологии. Целта на стратегията е до 2020 г. всички европейци да имат Интернет достъп със скорост поне 30 Mbps, а поне 50% от европейските домакинства да разполагат със свързаност над 100 Mbps.

ЕСМИС има срок до 12 месеца да избере изпълнител и да сключи договор с него, а реализацията на проекта трябва да приключи в рамките на 2 години. „След като бъде изградена, инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори", обясниха от МТИТС.

Освен до Павел баня като общиснки център, оптичен кабел ще бъде положен и до село Виден.

По информация на Computerworld.bg

view entry ( прегледа: 749 )

Разкриха грабеж 
23.10.2012
В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление «Полиция» - Казанлък по отношение кражбата на: вилици, лъжици и чинии, осъществена на 22.10.т.г. през незатворената входна врата на частна къща в с. Александрово, общ. Павел баня, обитавана от 44 годишна жена, е установен извършителя на деянието – това е : 41 годишната Ф.Г. от с. Александрово.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Казанлък.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 780 )

Разкриха група за кражба на коли 
15.10.2012
В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление «Полиция» - Казанлък по отношение противозаконното отнемане на л.а. ВАЗ «2101», със старозагорска регистрация, собственост на 76 годишен мъж от Павел баня, осъществено на 19.07.т.г., са установени извършителите на деянието – това са : 25 год. Р.И. от Павел баня и 26 год. С.А. от с. Тулово, общ. Мъглиж.

Констатирано е, че Р.И. в съучастие с 23 годишния С.У. от с. Хаджидимитрово, извършили кражба на л.а. ВАЗ «2105», със старозагорска регистрация, собственост на 41 годишна жена от с. Копринка, общ. Казанлък / кражбата е осъществена от Павел баня/.

Р.И. и С.А. са задържани за срок до 72 ч. в Териториален следствен арест - Казанлък. Работата по случаите продължава.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 773 )

Румен Денев и Румен Скрински получиха награди от конкурса "Стефан Фурнаджиев" 
11.10.2012
Днес, в Джанановата къща в с. Габарево, бе отбелязан рожденият ден на поета Стефан Фурнаджиев и се състоя връчване на едноименните награди.

Петчленна комисия разгледа постъпилите творби за Литературна награда „Стефан Фурнаджиев” и съпътстващия литературен конкурс, който се провежда от община Павел баня за втора година.

Три бяха предложенията за литературна награда „Стефан Фурнаджиев”, но най-много гласове от комисията събра Румен Денев със стихосбирката си „Люлка на вселената” издадена от издателство „Захарий Стоянов”.

Победител в съпътстващия литературен конкурс за 2012г. е Румен Скрински от гр. Павел баня за есе на тема "маски".

По информация на община Павел баня

view entry ( прегледа: 777 )

„Детелини“ дават началото на новия репетиционен сезон 
11.10.2012
След бляскави концертни турнета в Унгария и Русия това лято, Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“, Павел баня, се завръща в репетиционната зала за началото на новия подготвителен сезон.

„Стартираме на 12 октомври- петък от 19.00 часа“, съобщава във фейсбук страницата на ансамбъла главният художествен ръководител Недка Кавръкова. За новия репетиционен сезон са замислени много изненади, които да очароват публиката в предстоящите концерти.

Кольо Кавръков, организатор на „Детелини“, изрази впечатления от нарастващия ентусиазъм сред танцьорите, които, вече отпочинали, са готови за нови фолклорни предизвикателства.

Междувременно по-малките групи на павелбанския състав усилено репетират в очакване на близки концертни участия.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 814 )

Хванаха шофьор с 2,37 промила 
10.10.2012
На 09.10.т.г. в Районно управление «Полиция» - Казанлък е образувано бързо полицейско производство срещу : 48 год. Т.Т. от с. Горно Сахране, общ. Павел баня, за това че на същата дата около 00.10 ч. в с. Горно Сахране до кметството, управлявал личния си т.а. Мерцедес «208 Д», със старозагорска регистрация, след употреба на алкохол с концентрация - 2.37 промила в издишащия въздух, установено с дрегер.

На водачът е съставен акт и му е връчен талон за медицинско изследване. Задържан е за срок до 24 часа.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 846 )

"Управленски политики на левицата" 
9.10.2012

Среща на тема „Управленски политики на левицата” ще се проведе в Павел баня, съобщиха от Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

От 18:00 часа днес в Читалището на град Павел баня ще се проведе среща на тема „Управленски политики на левицата” с депутатите от Коалция за България Спас Панчев, Евгений Желев и Корнелия Нинова.

Срещата е организирана по съвместна инициатива и с участието на общинските ръководства на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" и БСП, както и общинските ръководства на партиите от Стара Загора и Казанлък.

ИА Фокус
view entry ( прегледа: 893 )

Община Павел баня подкрепя школи по интереси 
6.10.2012
Община Павел баня съобщи, че през текущата учебна година ще подкрепи различни школи по интереси в различните населени места от общината. Цели се да се увеличат извънкласните занимания на учениците.

Подкрепят се следните форми:

Извънучилищна форма “Театър” – гр. Павел баня

Извънучилищна форма “Изобразително и приложно изкуство” – гр. Павел баня

Извънучилищна форма “Фолклор” – с. Габарево и с. Търничени

Извънучилищна форма “Акордеонен и вокален състав” – с. Скобелево

Извънучилищна форма за индивидуално обучение по пиано или духов инструмент – гр. Павел баня

Желаещите да се запишат следва да подадат заявление в канцелариите на училищата до 12.10.2012 год.

Могат да участват ученици от 1 до 12 клас от общинските училища.
Всички форми са безплатни за обучаваните.

Образец на заявление

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 892 )


<< <Предишна | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | Следваща> >>