Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Задържаха трима с крадени дърва
Павел баня
Задържаха трима с крадени дърва 
1.10.2012
Продължава активната дейност на РУП в региона по предотвратяване и пресичане на престъпни посегателства в горския фонд. В тази връзка в петък срещу събота на територията на участък „Полиция” в Павел баня при РУП-Казанлък е проведена специализирана полицейска операция.

В нея освен полицейските служители са взели участие и лесничеи от Държавно горско стопанство „Мазалат”. В района на местностите „Налковото” и „Гьол тепе”, намиращи се в землището на село Александрово екипите установили шест каруци с трима мъже превозващи около 11 куб. метра зимен дъб. При извършената проверка било установено, че дървесината не била маркирана с контролна горска марка, а дървосекачите не притежавали необходимите разрешителни документи.

В ареста на РУП-Казанлък за срок от 24 часа са задържани А.Ч.-39г., С.Ч.- 36г. и И.И.-21г., всичките жители на село Александрово. Конете, каруците и една моторна резачка са иззети. По случая е образувано полицейско производство.

stznews.bg
view entry ( прегледа: 914 )

Показаха уникални исторически документи от създаването на Павел баня 
24.09.2012

Тази вечер приключи първата по рода си конференция, посветена на историята на Павел баня – „Историята помни, съвременниците разказват. Павел баня – вчерашната надежда за утре.“

Близо три часа зала „Младост“ на читалище „Напред“, гр. Павел баня, бе средищен център на историческата памет, а зрителите взимаха участие, като допълваха историческите сведения, разказани от специалните гости – етнографи, историци, културолози и краеведи.

Събитието бе уважено от заместник - областния управител на Област Стара Загора, Народния представител от Павел баня, Председателя на Общинския съвет на Община Павел баня, Общински съветници, Кмета на Община Павел баня, Зам.-кметовете, директори на училища, учители, жители и гости на град Павел баня.

Конференцията имаше за цел да представи непознати и в същото време интересни факти за произхода и развитието на селището Павел баня като курортен център през времето.

„Като акценти от днешната кръгла маса - дискусия можем да изведем следните исторически факти: Лечебните свойства на минералните води са били познати още от римско време, а за това свидетелстват статии за разкопки и разкрития на римски останки. Бяха показани автентични снимки от миналото, които секретарят на читалище „Напред“, Веселин Енчев, предостави любезно от личната си колекция.

"От автентични документи от времето на създаването на Павел баня се посочва, че основателите приемат за новото селище да носи името на най-малкия син на Царя Освободител – Княз Павел Александрович Романов.“ - споделя Недялко Несторов, главен организатор на кръглата маса – дискусия.

Гостите от Историческия музей „Искра“, гр. Казанлък, отправиха предложение към обществеността на Павел баня да вземе отношение по въпроса с подготовката за печат на дневника на Протойерей Савва Иванов, историческа личност, буден и далновиден църковен служител, който прави изключително много за създаването на новото село Павел след Освобождението.

В самия край на конференцията бе връчено и Предложение за решение на Председателя на Общинския съвет на Община Павел баня, че на базата на научните факти и сведения до този момент, може да се приеме, че Павел баня е кръстена на сина на руския Цар Освободител. Г-жа Кавръкова посочи и че е крайно време в града да се изгради паметник на княз Павел.

На излизане от конферентната зала павелбанци споделиха задоволството си от историческата разходка и поздравиха организаторите и партньорите за реализацията на подобно събитие.

www.Pavelbanya.EU изказва своите благодарности на партньорите на кръглата маса – дискусия: Исторически музей „Искра“, град Казанлък, читалище „Напред“, гр. Павел баня, Община Павел баня, Общински телевизионен канал, телевизия „Пресс“, град Казанлък, Църковно настоятелство към храм „Рождество Богородично“, гр. Павел баня, Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, град Павел баня, и комплекс „Асо“, град Павел баня, както и благодари на всички участници и гости, уважили мероприятието.

„Вчерашната надежда за утре“ е една провокация към съвременниците, които трябва да съхраняват историческото наследство, за да черпят от него опит и мъдрост.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 941 )

„Павел баня – вчерашната надежда за утре“ 
21.09.2012


Имаме удоволствието да Ви поканим на кръгла маса - дискусия „Историята помни, съвременниците разказват. Павел баня – вчерашната надежда за утре“.

Събитието има за цел да представи интересни факти за произхода и развитието на Павел баня.

Очакваме Ви на 24 септември от 17.00 часа в зала „Младост“ на читалище „Напред“, град Павел баня.

Заповядайте!
view entry ( прегледа: 896 ) https://www.pavelbanya.eu/static.php?page=Istoriata-pomni-savremennicite-razkazvat-Pavel-banyaсвързан линк

Класните стаи – отворени! 
17.09.2012
И тази година откриването на учебната година предизвика много вълнения сред учители, ученици и техните родители. По решение на Образователното министерство началният час на биенето на първия звънец за всяко училище в страната бе оставен на преценката на директорите.

В 09.00 часа бе даден стартът в Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, гр. Павел баня. Специални гости бяха кметът на Община Павел баня, Станимир Радевски, секретарят на Общината, Красимира Кънчева, и Росица Захариева – бивш директор на гимназията. Поздравителен адрес бе получен и от Христо Чаушев – Народен представител в 41 Народно събрание и наш съгражданин.

С много настроение, стихове и песни гимназистите под звуците на първия училищен звънец се отправиха към класните си стаи.

В Средно общообразователно училище „Христо Ботев”, гр. Павел баня, учениците се срещнаха със своите преподаватели в 09.30 часа традиционно пред паметника на патрона на учебното заведение.

Гости в празничния ден бяха Председателят на Общинския съвет, Недка Кавръкова, Кметът на Община Павел баня, Станимир Радевски, и секретарят на Общината, Красимира Кънчева. Поздравителен адрес бе получен и от Христо Чаушев – Народен представител в 41 Народно събрание и наш съгражданин.

Г-жа Ганка Гогова, Директор на СОУ „Христо Ботев”, поздрави първолаците, които се чувстваха различно в новите си униформи и раници на гърбовете, пожела и на по-големите ученици здраве и успешна учебна година. Кметът на Община Павел баня, Станимир Радевски, също приветства всички присъстващи в двора на училището, като пожела много здраве и късмет. Той изрази надежда все повече зрелостници да се реализират и като студенти по родните вузове. Радевски спомена също така, че предстои цялостно саниране на шест училищни сгради на територията на Общината, две от които са СОУ „Христо Ботев” и Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство.

Средното училище в Павел баня тази година ще посрещне своите ученици след освежителни ремонти на класните стаи и с нововъведението – униформи за всички класове. С решение на училищния съвет и подкрепа от страна на училищното настоятелство и родители, децата на Павел баня могат да се похвалят със стилни и модерни униформени облекла, които допълнително ще изграждат авторитета на образователната институция.

www.Pavelbanya.EU също поздравява всички, които са свързани по някакъв начин с образованието, с настъпването на новата учебна година. Желаем Ви здраве, дръзновение и творчески ентусиазъм!

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 975 )

Готов е филма за посещението на Детелини в Русия 
15.09.2012
Преди няколко дни официална делегация на Община Павел баня и Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" се завърнаха от гостуване на побратимения с Павел баня град Лиски, Воронежка област, Русия.

2012-та година е особено емблематична, защото се навършва десетилетие от подписването на първите договори за дружба между двете общини. През целия този период се осъществяваше активен обмен на делегации и хореографски ансамбли.

Децата на Павел баня споделиха, че за пореден път са останали очаровани от темперамента, топлото посрещане и приятелското отношение на руснаците, които се грижеха са комфорта на своите гости на най-високо ниво...

Представяме Ви филм за посещението на ПФТА в град Лиски, Русия.


view entry ( прегледа: 939 )

Пълним хазната с бани за шейхове  
10.09.2012
София. В края на септември катарски експерти пристигат в София да огледат баните, които им предлагаме на концесия за СПА центрове, научи "Стандарт". На 22 и 23 септември те ще обиколят санаториуми на здравното министерство в Поморие, Павел баня, Банкя и др. По предварителна програма с тях из страната ще пътува министърката на здравеопазването Десислава Атанасова.

Това е първата проучвателна визита на катарците, след като България им направи предложението през март в Доха. Тогава на официално посещение в емирството бе премиерът Бойко Борисов с делегация от министри и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Градоначалничката предложи на катарската страна част от Централна баня в София и старата баня в Банкя да се превърнат в модерни СПА центрове. Идеята е изворите да бъдат дадени на емирството на концесия, за да печели държавата от сделката. Очакванията са, че изпратените специалисти ще дойдат направо с готови проекти за инвестиции, обясниха източници от "Дондуков" 1. При визитата на Борисов в Катар домакините проявиха интерес още към туризма, селскостопанския сектор и хранително-вкусовата промишленост, здравеопазване, електроника и машиностроене (помпи, двигатели, асансьорни системи, проучване и добив на нефт и газ).

Интерес към поморийската кал има и от Оман. През юли султанска свита си набеляза инвестиции в Поморие, докато летува в града. Шефът на дипломатическата мисия у нас Н. Пр. Али Ал Махруки лично изпробва лечебната сила на поморийската кал по заръка на султан Кабус бен Саид. Той бил смаян от резултатите и се зарекъл, че ще промотира лечебния туризъм на Поморие в родината си, разказаха от кметската администрация след среща на дипломата с кмета Иван Алексиев. Обсъдили грандиозен проект за морска ривиера. Оманският дипломат бил силно впечатлен от проекта за три изкуствени острова с казина, хотели и яхтени пристанища. Той се е ангажирал да запознае с мегапроектите Държавния фонд на Оман за инвестиции в чужбина, а също и да ги презентира пред крупни бизнесмени.

Стандарт нюз
view entry ( прегледа: 914 )

За руския темперамент, българския фолклор и вечната дружба – Лиски 2012 
5.09.2012
Преди да започна разказа си за пребиването на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” в Русия, зададох на повечето от танцьорите един и същ въпрос – „как почувствахте Лиски?” Отговорите бяха еднотипни, та дори лаконични – „магическо място!”.

Толкова емоции, топлота и настроение, гарнирани обилно с руски темперамент и български фолклор, съпътстваха почти десетдневното посещение на павелбанската група във Воронежка област.
След близо три дни пътуване, изтощителни престои на граница и много веселие в автобуса, убиващо скуката, представителната делегация на Община Павел баня, заедно с децата на родния ансамбъл, бяха радушно посрещнати на официална церемония от административния корпус на Лискински район.

Още в деня на пристигането павелбанската група засади символично розови храсти, заедно с ръководителите и децата на руските състави в цветната градина на един от най-големите балнеолечебни комплекси в околността. Веднага след това мероприятие, на което се играеха и руски, и български танци, следваше разходка с файтон, а за желаещите – конна езда. В късния следобяд в деня на пристигането „детелините” ни се изявиха като отлични гребци на красивото езеро с водни лилии в парковата част на санаториума. Минутите за култура бяха посветени на интригуващ разказ за историята на създаването на балнеолечебното заведение в специално построения за беседи музеен корпус.

По-късно вечерта ПФТА „Детелини” имаше своето първо участие в международната фестивална програма, провеждаща се ежегодно на лятната сцена на санаториума специално за гостите му. След официалната част а събитието, за всички присъстващи беше подготвена дискотечна програма, на която звучаха хитове както на съвременни музикални таланти, така и евъргрийни на някои от големите имена на руската и световната сцена.

В четвъртък на 30 август представителната делегация на Община Павел баня имаше среща на високо равнище с домакините от администрацията на град Лиски, чиято цел отново бе скрепяване на културните връзки между двете общини. През това време танцьорите демонстрираха завидна техника на леда и контрол на кънките, защото целият „Зимен дворец” и фитнес залата към него бяха на тяхно удобно разположение.

В ранния обяд пък изпробването на голяма част от съоръженията и аткракционите на Лунапарка бе черешката на доброто настроение. Еуфорията от влакчето на ужасите, гондолите и батутите държа всички до посещението на изключително модерно оборудван завод за производство на заготовки и монтажни елементи, където танцьорите сложиха каските и с интерес наблюдаваха работния процес.

Програмата продължи със спортен полуден на територията на спортния комплекс в града. Макар времето да бе мрачно и твърде студено за края на август, приятелска футболна среща се състоя между импровизираните отбори от страна на Русия и България. Мачът завърши с отбелязване на дузпи, а впоследствие и награждаване с купи и медали. Веднага след това последваха приятелски срещи по баскетбол, тенис на маса и плуване, от които децата на Павел баня станаха носители на много награди. В края на спортния полуден след прозвучаването на руския и българския химн, се състоя официалната церемония по награждаването на спортистите. Малко по-късно в почивката преди концертната програма в спортната зала, „детелините” ни споделиха, че са останали очаровани от многофункционалността на спортното съоръжение, неговото богато оборудване и съвременни удобства.

Вечерта отново бе посветена на българо-руската дружба, а това само по себе си се подразбираше от великолепния концерт и доскотека непосредствено след него.

Последният ден от месец август бе отреден за дълга разходка с параход по поречието на известната река Дон, по време на която звучаха руски песни и се играеха български хора. С типичното си гостоприемство домакините отведоха българската група до величествения Дивногорски мъжки манастир „Свето Успение”, където монасите бяха така любезни да разкажат за живота в тази девствена природа. Делегацията и танцьорите се изкачиха до скалният участък на манастира и преминаха през пещерните образувания с тебеширена структура, като пресъздадоха ритуала на монасите, идващи тук за служба всяка година на 7 юли в чест на Деня на Свети Йоан Предтеча. Децата имаха възможност да се докоснат и до чудотворната икона на Света Богородица, даряваща здраве на човека, когато той подхожда към Нейния образ с вяра и чистота.

Впоследствие делегацията и танцьорите отново се завърнаха в град Лиски по същия маршрут с корабчето по реката. Същата вечер развлекателна програма с много музика, игри и награди забавляваше децата на ансамбъл „Детелини”, ансамблите „Руска фантазия”, „Жемчужина” и шоу балет „Мьi”, а по-късно всички похапнаха пица и руски сладолед. Павелбанци отново се срещнаха със своите стари приятели, обменяха си интернет адреси и фейсбук профили, за да могат да общуват свободно по между си, защото, както знаем, за дружбата не съществуват никакви граници.

На първи септември представителната делегация на Община Павел баня, административният корпус на град Лиски, танцьори и деца от местните селища поднесоха венци и цветя на мемориалния комплекс „Щученский плацдарм”, изграден в памет на загиналите руски войни, успели през Втората световна война да отблъснат немското настъпление през река Дон.

И понеже първи септември дава началото на учебната година, делегацията и „детелините” бяха гости на тържеството в едно селско училище. Впоследствие те бяха радушно посрещнати от учениците, които ги поканиха да разгледат обновените класни стаи. Нашите танцьори подариха на единствените трима първокласници традиционни български сувенири. Малчуганите от близката детска градина пък бяха нетърпеливи да изпеят научените песнички.

Вечерта се състоя и поредната фестивална програма с участието на съставите от град Лиски, а ансамбъл „Детелини” блесна на сцената с перфектната хореография, която бе демонстрирана на танца шедьовър „Комитско либе”. Публиката аплодира бурно родния състав и когато танцьорите изиграха руско и молдовско шоу. Фестивалната празнична вечер продължи с изяви на хореографските ансамбли „Руска фантазия” и „Жумчужина”, а след концерта всички бяха на руско парти с българска музика.

На следващия ден вкупом децата на Павел баня обикаляха по магазини и пазари, за да купят сувенири, матриошки, руски бонбони и шоколад, а по-големите като експерти подбираха руска водка за армаган на близки и познати. В 15.00 часа се състоя и кулминацията на пребиваването на българската група в Руската федерация – галаконцертът и връчването на наградите за участие.

На сцената прозвучаха песни на седем различни езика. Свилен Белчев, член на делегацията от България, поздрави зрителите с евъргрийни като „Светът е за двама” и „Подмосковньй вечера”. Публиката въздишаше още и по изключителните изпълнения на ирландски танци, латино ритми, ала на крака ръкопляскаше на нашите „детелини”, които я оставиха без дъх със завладяващия „Стар тракийски танц”.

В самия край на галаспектакъла бяха раздадени статуетките и наградите за участие, а павелбанската група получи възможността и за направата на професионална фотосесия. По-късно се състоя „Вечер на дружбата” в Лунапарка на град Лиски, където децата на ПФТА „Детелини”, „Руска фантазия”, „Жемчужина”, „Вдъхновение” и шоу балет „Мьi” се забавляваха като за последно. Художественият ръководител на „Руска фантазия” Лариса Лютикова, сподели, че е останала възхитена от завързалите се приятелски връзки между децата на двете страни, които бяха непрекъснато заедно във всичките дни от пребиваването във Воронежка област.

На следващия ден пред Дома на културата в Лиски целият административен корпус на града тържествено изпрати делегацията на Община Павел баня и ПФТА „Детелини”, като пожела творческо вдъхновение и много ентусиазъм за постигането на високи върхове.

На тръгване танцьорите въздишаха, защото Русия вече им липсваше! Всички те почувстваха Лиски като едно темпераментно градче, което има усета за красивото, правилно отсъжда за спецификата на чуждата култура, и повече от всичко цени приятелството – родено спонтанно, съхранено завинаги!

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 936 )

Разкриха грабеж 
5.09.2012
Служители от РУ "Полиция"-Казанлък разкриха авторите на грабеж, извършен на 3-ти септември в гр. Павел баня.

Разследването започнало по сигнал на 28-годишен жител на с.Търничени, че на 31.08.2012г., около 22:00 ч. в гр.Павел баня, три неизвестни лицаса ме нанесли побой и са му отнели и сумата от 130 лева, тъмни очила, златна обеца и сребърен синджир.

От проведените оперативно издирвателни дейности е установено, че престъпното деяние е извършено от С.А. / 18 г./ и 16-годишният му съучастник, и двамата жители на гр. Павел баня. С.А. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

ОД на МВР
view entry ( прегледа: 936 )

Поздрави от град Лиски! 
30.08.2012
Поздрави от град Лиски, Русия.

Групата от фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" днес успешно е приситигнала в град Лиски, Воронежка област. Веднага след посрещането им, танцьорите са се включили с изпълнената с доста мероприятия програма, която са им подготвили домакините.
view entry ( прегледа: 961 )

За Унгария с любов! 
26.08.2012
ФТА Детелини в Унгария
„Заредени сме с позитивни емоции!“ Това бе първият коментар на част от танцьорите на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“, гр. Павел баня, които се завърнаха вчера в ранни зори от ХХХII Международен фолклорен фестивал в град Сарвар, Унгария. Детелините пристигнаха видимо изморени от дългия път, но щастливи, че отново са на родна земя.

ФТА Детелини в Унгария
Реших, че ще събирам впечатленията им от престоя зад граница по-късно през деня, а преди това Кольо Кавръков, организатор на ансамбъла, ми сподели в суматохата по разтоварване на оборудването и костюмите интересни факти за близо десетдневното отсъствие на танцьорите.

ФТА Детелини в Унгария
Градът, който местните произнасят „Шарвар“, е с население около 16 000 души и е най-големият СПА център с минерална вода на територията на Унгария. Фестивалът, провеждащ се в курорта, е с дългогодишни традиции и се радва на изключителен интерес на международно ниво както от публика, така и от танцови групи от различни държави по света. „Наистина имаше страшно много хора, които ни аплодираха бурно“, споделя Кавръков и продължава разказа си с интригуващи аспекти от фестивалната програма, продължила общо пет дни. Тази година в тържествата в курортното градче са участвали държави като Кипър, Македония, Словения, Сърбия, Гърция, Албания, Англия, България и разбира се, домакините.

ФТА Детелини в Унгария
27-те танцьори на родния ансамбъл са изнесли общо осем концерта както на фестивалната програма в Сарвар, така и в градовете Самбатели и Васвар.
На галаконцерта в последната вечер от престоя на „Детелини“ всяка страна е имала по 30 минути, за да представи богатството на своя фолклор, а по всеобщо мнение на местното общинско ръководство, организатори и публика, ансамбълът ни е бил част от фаворитите на празничната кулминация. „Шашнахме конкуренцията с танци като „Ергенаши“, „Шопска сюита“ и „Стар тракийски танц“, доверяват пък част от танцьорите със самочувствие, достойнство и удовлетворение от доброто си представяне.


ФТА Детелини в УнгарияПо-късно през деня, докато част от децата бяха по плувните комплекси в Павел баня за активен релакс, успях да науча от тях
още от видяното и чутото в Унгария. Преобладаваше като че ли мнението, че там, сред другия свят, при другите хора, с всичките им особености, е също хубаво и интересно – най-малкото, защото е различно и непознато. Разказаха ми за обиколките си из културните забележителности на Сарвар, Самбатели и Васвар, споделиха впечатленията си от страхотното отношение на местните към тях, от топлото им посрещане, ала разминаване в мненията все пак имаше за местната кухня и специфичността й. „Стори ни се странна храната там. Някакси екзотична, но пък затова вкусна“, признаха танцьорите.

ФТА Детелини в Унгария
Безспорно един през друг се надпреварваха в разказите си за емоциите, които са изпитали на аквапарк комплекса, в един свободен следобед между концертните ангажименти. „Наистина внушителни съоръжения за изкуствени вълни, открити и закрити басейни, водни атракциони и близо 10 000 души да едно място, които се забавляват“, допълниха още детелините.

В един от дните на престоя в Унгария официалната делегация и ансамбълът били посрещнати от кмета на курортното селище, който разказал за местните традиции в СПА услугите и туризма, като е пожелал успешно развитие на балнеолечението и в Павел баня.

Официална представителна делегация на Община Павел баня и „Детелини“ пътуват в понеделник за побратимения с Павел баня град Лиски, Воронежка област, Русия. Това лято се навършват 10 години от дружбата на двете селища, а руснаците очакват своите приятели с нетърпение и страхотни изненади…

А за Унгария ли?! Тя остава в сърцата на детелините като едно място, изпълнено с дух, позитивизъм и атрактивност. Ето защо те още говорят за нея с… любов!

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 939 )


<< <Предишна | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | Следваща> >>