Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Двама загинаха при катасрофи
Павел баня
Двама загинаха при катасрофи 
Двама загинаха при пътнотранспортни произшествия през изминалото денонощие в Старозагорска област.

Товарен автомобил с добричка регистрация, управляван от 47-годишен мъж блъска 53-годишен пешеходец на пътното платно. В следствие на удара пострадалия загива на място. Инцедентът е станал по пътя Казанлък – София, на около 100 м. от разклона за с. Търничанe, община Павел Баня.

Лек автомобил със софийска регистрация се обръща по пътя Стара Загора – Старозагорски минерални бани. Поради движение с несъобразена скорост в ляв завой колата се преобръща в крайпътната канавка. Шофьорът, 40-годишен старозагорец, загива на място.
view entry ( прегледа: 1366 ) https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=292013свързан линк

Бой между роми и охранители за бране на орехи 
Около 200 роми се събраха днес, 29.09, пред кметството в с. Търничане, общ. Павел баня, за да тръгнат да брулят орехи в масивите край селото.

Там обаче земите са частни и има наета охрана.

След пререкание и скандал пазачи и роми се сбиват, има ранен охранител, който е с пукната глава. Той е откаран в спешния център на Павел баня.

След намесата на полицията конфликтът е овладян.view entry ( прегледа: 1435 ) https://www.dnes.bg/article.php?id=58106свързан линк

Детелини в Македония 
Приключи още едно успешно седем дневно гостуване на танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" в чужбина.
Българския флаг гордо бе развят на сцените на гр. Виница, Република Македония, където за 23 път се проведе международния фолклорен фестивал с участието на ансамбли от 8 държави-Армения, Словения, Турция, Сърбия, Грузия, Румъния, Македония и България.

Нашите танци се приемаха радушно навсякъде, където "Детелини" изнасяха концерти -Кочани, Истибаня, Пробищип, Радоваш а на финала на всяка програма една част от публиката пееше въодушивена права на крака заедно с тацьорите "Хей Българийо".

На галаконцерта в новата трихилядна зала, в присъствието на министъра на културата на Република Македония великолепно изпълнената от павелбанските танцьори ШОПСКА СЮИТА взриви зрителите и даде основание заедно със сътавите на Грузия и Армения да бъдат отличени като най атрактивни и отлично представили се.

Ансамбъл "Детелини" бе придружен и от делегация на администрацията на гр. Павел баня начело с кмета Станимир Радевски, която имаше среща с министъра на културата, както с администрацията и кмета на гр. Виница-стар приятел на Павел баня. На тези разговори бе очертана рамката на едно по-дълготрайно сътрудничество между двете общини в културната област и спорта.

Домакините връчиха послание-благодарност до жителите на Павел баня и до председателя на Общинския съвет, за приносът им в сближаването на двата града и двата народа чрез песните и танците на ансамблите "Детелини" и "Китка"-Виница.
view entry ( прегледа: 1433 ) https://DETELINI.Pavelbanya.EUсвързан линк

Фирма отнесе глоба от 1000 лева... 
РИОСВ в Стара Загора глоби фирма в село Елхово, общ. Николаево за производство на дървени въглища по открит способ.

При проверка на жижните експертите са установили, че на площадката работят пет съоръжения за производство на дървени въглища по открит способ.

Операторът е нарушил закона за чистотата на атмосферния въздух, изискващ преустановяване работата на обекта и забраняващ изпускане на неорганизирани вредни вещества в атмосферния възудх при производство на дървени въглища.

На дружеството е наложена санкция в размер на 1000 лева.

Припомня се ,че забраната влезе в сила от април тази година.

Експертите на Регионалната екоинспекция са проверили и другия обект на територията на Старозагорска област със същия предмет на дейност - в с. Турия, общ. Павел баня. Те са констатирали ,че там дейността е преустановена.
view entry ( прегледа: 1429 ) https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=291345свързан линк

Честит Празник! 
СЛОВО ПО ПОВОД ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА
22 септември

Скъпи съотечественици,

На този ден през 1908 г. при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” и на старопрестолния Царевец е обявена независимостта на България.

На този ден преди 100 години пред развълнуваното множество кънтят мощно камбаните и ехти топовният салют.

На този ден е обявена Прокламацията за българската независимост, един естествен успешен завършек на продължителен период на български борби за независимост, за самостоятелно държавно съществуване.

Добре помним голямата цел на българската национална революция от ХIХ век ­ освобождението и обединението на българската нация в единна, независима държава. Руско-турската освободителна война от 1877­-1878 г. дава добър етапен резултат в постигането на тази цел. Но Берлинският конгрес нанася тежък удар върху историческата справедливост, като поставя огромна част от българската нация в изключително трудни условия за живот и развитие, като осуетява реализацията на идеята за самостоятелна единна българска държава, като ограничава голяма част от възможностите за инициатива на българската дипломация и политика в международен план. Все тежки и сериозни препятствия за естественото историческо развитие на българския народ.

С провъзгласената държавна независимост българите показват, че имат ясен стремеж и политическа воля да бъдат не просто обект, а действен субект на европейската история. С акта от септември 1908 г. се отхвърлят всякакви ограничения на международния статут на българската държава и в крайна сметка Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави.

Цялата реч...
view entry ( прегледа: 1453 ) https://www.president.bg/slovo-39.phpсвързан линк

Рехабилитация на санаториумите 
България няма имидж на страна с развита балнеология независимо от голямото богатство на минерални води (над 600 източника) и натрупаните хилядолетни данни за тяхното използване. От една страна, бившите санаториуми, които от десетина години са преименувани на болници за рехабилитация, не са модернизирани.

Търсенето им обаче е сериозно защото има физиотерапевти, които изправят на крака инвалиди и тежкоболни пациенти. В същото време до старите сгради в курортните селища никнат като гъби нови СПА и уелнес центрове. В тях обаче липсват специалистите, а достъпът за инвалидизираните обикновено е немислим. Експертите в бранша са убедени, че изходът от омагьосания кръг е в публично-частното партньорство, което може бързо да влее свежи пари и да "рехабилитира" санаториумите.

Основната разлика между СПА услугите и балнеологията е в това, че СПА центърът е по-скоро за релаксация и общо укрепване на здравите хора, докато балнеологията е за рехабилитация и лечение, обясни доц. Марин Маринкев, председател на управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и дългогодишен консултант по физиотерапия към здравното министерство. Според него проблем е, че няма точни стандарти за тези дейности. Освен това не е актуализирана акредитацията на лечебните заведения. Самите процедури са изостанали и неосъвременени. Не може в старите вани и бани да се провежда модерна терапия, каза той и допълни, че специализираните болници по рехабилитация, които са обединени в дружество на подчинение на здравното ведомство, непрекъснато се стараят да обновяват базата, но тя все още не е в добро състояние.

Друг сериозен проблем е липсата на достатъчно клинични пътеки, които плаща здравната каса. В момента от институцията покриват само пет групи заболявания, между които възстановяването след прекарани инфаркт или инсулт, терапията на детска церебрална парализа и болестите на опорно-двигателния апарат. От доста време говорим, че трябва да има пътеки за рехабилитация на белодробни и ендокринни заболявания, на остеопороза, но касата все няма достатъчно средства, каза Маринкев. По думите му курортологията у нас изостава в сравнение с останалите страни в Европа. Не се използват ефективно минералните води и калищата. Освен това болните не получават комплексно лечение. Обикновено им се изписват скъпи лекарства, без да се включва физиотерапията, която при някои болести като леката форма на диабет например може да намали наполовина използваните медикаменти. Здравната каса плаща само 10 дни рехабилитация на пациент с инсулт или инфаркт, като предварително се знае, че той не може да се възстанови за такъв кратък период, подчерта специалистът.

Към всичко това трябва да се добави и недостигът на кадри. В момента у нас има около 350-400 физиотерапевти, а са необходими много повече. Младите хора не избират тази специалност, защото средната заплата е около 500-600 лв. Доц. Маринкев даде пример, че от 15 души, завършили колеж за рехабилитатори, само двама отиват да работят в болниците. Ако не заминат за чужбина, отиват да правят масажи на плажа, допълни експертът.

Цялата статия...
view entry ( прегледа: 1547 ) https://www.dnevnik.bg/show/?storyid=550595свързан линк

Детелини в Приморско 
Децата от Фолклорен танцов ансамбъл ДЕТЕЛИНИ - Павел баня взеха участие в Детския и младежки фестивал “Орфей пее с морето“.

В дните от 9-ти до 12-ти септември близо 500 деца вземат участие на сцената на хотел “Хелиос“, в Международен младежки център Приморско, самодейни състави от Родопския регион и други региони на страната показват изворното народно творчество и обработения фолклор на България.

Мотото на фестивала е “Повярвай в таланта си и в България“, а целта е да бъдат стимулирани подрастващите към издирване, съхраняване и популяризиране на фолклора, да подпомага развитието на художествено-творческата им дейност и да възпитава любов към националните история, бит и традиции.

“Орфей пее с морето“ няма състезателен характер и в него участват индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални групи, изпълняващи традиционен български фолклор. Проявата се открива от ансамбли и групи на Национално училище за фолклорни изкуства /НУФИ/“Широка лъка“ и се закрива с галаконцерт от изпълнения на участвалите групи.

Участват състави от много региони на България: Кърджали; Котел; Катуница; Болярци; Казанлък; Дорково – Велинград.

Специално участие: състав от с.Твърдица – Молдова.
view entry ( прегледа: 1466 ) Detelini.Pavelbanya.EUсвързан линк

Отчет на кмета 
На 5-ти се проведе среща на кмета с населението в зала "Младост", като част от мероприятията покрай празниците на общината.

На нея той направи равносметка на направеното и пропуснатото за последната година. Общо бе становището,че и през този мандат Павел баня се развива устойчиво и с бързи темпове и най-вече в благоустройството и курортното дело.

Кмета не пропусна да подчертае, че има групичка от Общински съветници,които явно му пречат,отнемат му пълномощия и умишлено му създават трудности за да черпят лична изгода. Дори назова имената им.

Той получи явна подкрепа от хората присъстващи на срещата.
view entry ( прегледа: 1482 )

Виртуална разходка из Павел Баня предлага от днес интернет порталът на града 
Виртуална разходка из Павел Баня предлага от днес интернет порталът на града www.Pavelbanya.EU .

Освен да изберат стая за своя престой, посетителите ще могат видят къде се намира тя на електронната карта на града. На нея са представени всички туристически забележителности, заведения и интересни за посещение места под формата на интерактивна галерия със снимки. Не са пропуснати и полезни обекти като информациония център, банкомати, здравни и административни институции.

Уеб-разходката е подарък от автора на сайта Недялко Несторов за празника на живописния курорт – 8 септември, който тази година чества двоен юбилей – 130 години от основаването и 30 от обявяването си за град.

“Надяваме се виртуалната разходка да привлече повече гости и така да направим по-популярен нашия град”, споделя той.

view entry ( прегледа: 1445 ) https://www.pavelbanya.eu/static.php?page=vtouronlineсвързан линк

ДЕТЕЛИНИ в Гърция 


Преди дни фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" се завърна от едно много успешно турне в съседна Гърция, където изнесе 4 незабравими за публиката самостоятелни концерти на фолклорните празници на балканските народи.

Навсякъде оставиха много добри впечатления както с играта си, така и с поведението си и спечелиха сърцата на публиката, много нови приятели и почитатели за българския фолклор.

Ансамбъла бе придружен и от кмета на община Павел баня Станимир Радевски, който радушно и с почести бе приет от кметовете на градовете домакини на проявата и зам. областния управител на областта Тива.

Младите танцьори с интирес разгледаха историческите абележителности на Атина и останаха силно впечатлени от величието на Акропола.
view entry ( прегледа: 1469 ) https://Detelini.Pavelbanya.EUсвързан линк


<< <Предишна | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | Следваща> >>