Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - 136 години от гибелта на Христо Ботев
Павел баня
136 години от гибелта на Христо Ботев 
02.06.2012
На 2 юни отбелязваме 136 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. В 12 ч. сирените в цялата страна ще оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

По традиция, и тази година, на 2 юни в 12 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място до края на звука от сирените.

За Павел баня празникът е по-тържествен. Жители и гости отдават почит днес и на Цанко Минков - Комитата. Девтнайсет годишен Цанко заминава в Гюргево, Румъния. След среща с Христо Ботев се записва за четник в неговата чета. Заедно с Войводата слиза на Козлодуйския бряг и поема пътя към Околчица. След трагичната гибел на Ботев, Цанко-ранен и изнемощял е пленен от турската войска. Макар осъден на смърт, бива освободен. Заживява в новосъздаденото селище Павел баня, където е обявен за почетен гражданин.

По информация на БГНЕС и Pavelbanya.eu
view entry ( прегледа: 951 )

Розово изключение 
31.05.2012
Лошо и непредвидимо време, силни дъждове. В такива рискови условия за насажденията започна розоберът в района на Казанлък и Карлово. Но сивото е дотук, защото в сектора са оптимисти - производители и преработватели очакват по-добра реколта и по-високи цени за розовия цвят. Прогнозите са и за силен износ на розово масло, макар все още да е рано да се говори какви ще са цените на международните пазари. Това ще стане ясно чак юли.

Дъждовно начало
По данни на розопроизводителите кампанията по прибиране на цветовете вече е започнала в повечето райони, но върви трудно заради обилните дъждове през последните дни. "Засега няма поражения по насажденията, но е възможно впоследствие да се появят", коментира Иван Колев, розопроизводител от Казанлъшко. По думите му розоберът е започнал в целия регион с изключение на някои места в община Павел баня.

"Климатичните условия са трудни и на този етап нещата са непредсказуеми", коментира и Боряна Кралева от "Българска роза" - Карлово. По думите й не може да се каже в момента дали времето е нанесло някакви поражения върху розите в региона.

Въпреки трудния старт розопроизводителите очакват по-силна реколта, като основната причина за това е, че ще се прибере цветът от повече полета. По данни на Института по розата в Казанлък, цитирани от БТА, в момента насажденията са около 36 хил. дка. От земеделското министерство пък съобщиха, че през миналата година е прибрана реколтата от около 31 хил. дка. "Очакванията ни са за по-добра реколта и завършване на розобера към 15 юни независимо от дъждовете", коментира и Койчо Коев, розопроизводител от Казанлъшко.

Цените вървят нагоре
По данни на производители на рози по-голямата част от фирмите в сектора вече имат договори за изкупуване на продукцията. През тази година стартовите цени са по-високи от миналата. "Цените се повишават с около 80 стотинки", коментира Юлиана Огнянова, която е съдружник в компанията "Булаттарс продакшън компани". По думите й през 2011 г. нивата са били около 1.80 лв. за килограм. Данните на Института по розата в Казанлък показват, че средната изкупна цена за региона е около 2.30 лв. за килограм рози. Производители също коментират, че се очаква цена между 2.30 и 2.50 лв. в зависимост от качеството и поръчваните количества. Според бизнеса увеличението идва от новите инвестиции в насаждения, както и повишаването на някои разходи. "Например сега на берачите се плаща 60-70 стотинки на килограм при 40-50 за миналата година", коментира още Колев. Според него цените също са нараснали, като на много места вече достигат и до 2.50 лв. за килограм.

Повече производство
Въпреки че розоварните все още не могат да прогнозират какви количества розово масло ще бъдат произведени през тази година, нагласите на част от бизнеса са за увеличение. От Института по розата в Казанлък съобщиха, че очакванията са за 1.5 тона розово масло, което е увеличение с около 300 килограма на годишна база. "Надяваме се, че количествата ще бъдат прилични, но себестойността ще е по-висока", коментира Юлиана Огнянова. По думите й освен по-високите цени на маслодайните рози влияние оказва и поскъпването на горивата, като все още не е ясно каква цена ще се формира на международните пазари.

Очакванията на бранша са първите изнесени количества от страната да бъдат през юли. По данни на статистиката през миналата година износът е достигнал 1.5 тона. Част от количествата обаче са от предходни запаси, каквито през тази година няма. Така въпреки очакваното по-високо производство през тази година износът ще бъде на сравнително същите нива. Основните пазари за българското розово масло са Франция, Италия и САЩ, като очакванията на производителите са да няма сериозна промяна и през тази година.

Очаквания за ръст и в биосектора
Производителите очакват увеличение на реколтата и в биосектора. През последните години растат насажденията от маслодайни рози, произведени по екологичен начин, чиито цени на международните пазари са средно с около 40% по-високи. Този тип продукти се ползват само в най-високия ценови клас козметика, както и за медицински нужди, предимно във Франция и САЩ.

По данни на производители насажденията с биорози достигат около 3-4 хил. дка, като очакванията са за по-висок добив през тази година въпреки проблемите с времето от последните няколко дни. Фирми от сектора коментираха още, че има интерес към подобен тип продукция, като очакванията са 100% от нея да се изнесе на външни пазари.

В името на розата
В началото на тази година фирми от Розовата долина са подали искане за започване на процедура по вписване на наименованието "Българско розово масло" в Европейския регистър на защитените наименования. Кандидатстването е на съвсем начален етап, като все още внесените документи се разглеждат от националния орган - земеделското министерство. По неофициална информация на "Капитал Daily" очакванията са през лятото подаденото заявление да бъде публикувано за обществено обсъждане и коментари, като след това ще бъде изпратено и в Брюксел за одобрение. След евентуалното преминаване на първия преглед ЕК публикува материалите за възражения и от другите страни членки, като в случай че има такива, те трябва да бъдат разгледани. Вписването на защитено наименование в регистъра означава, че никой друг продукт не може да носи името "Българско розово масло", ако не е произведено в Розовата долина. Производители коментират, че тази защита е необходима на страната, тъй като фирми от други държави системно кръщават по този начин продуктите си. Най-често това се правело в Япония, където българските рози и розово масло са най-популярни сред широката публика.

Капитал Дейли
view entry ( прегледа: 940 )

Телефонните измами продължават 
30.05.2012
На 29 май около 16.30ч. в Участък "Полиция" - Павел баня е постъпило заявление от 82-годишна жителка на село Долно Сахране, че на същата дата около 10.30 ч. на домашния и телефон се е обадил мъж, който я въвел в заблуждение по познатата схема «плащане за освобождаване на близък, причинил смърт при ПТП».

Пред дома си възрастната жена предала на непознато лице сумата от 2 800 лева, а по-късно разбарала че е измамена и потърсила помощ.

По случая е образувано досъдебно производство в РУ "Полиция"-Казанлък.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 882 )

Заседание на Областния съвет по сигурността се проведе в Павел баня 
22.05.2012
Учебен сбор с членовете на Областния съвет по сигурността, щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и кметове на общини в област Стара Загора, се проведе днес в гр. Павел баня. В заседанието участие взеха представители на всички държавни институции, които са членове на Областния съвет по сигурността, както и лектори от Министерство на отбраната и Военна академия „Г. С. Раковски”.

Учебният сбор откри областният управител с лекция на тема „Състав и задачи на Областния съвет по сигурността и щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, роля и място на системата за ранно предупреждение за управление при кризисни ситуации”.

С основните положения регламентирани в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България запозна подп. Йорданов от Военно окръжие Стара Загора, а полк. Сейков от Министерство на отбраната презентира предстоящите задачи за изпълнение от териториалните структури при разработването на Държавния военновременен план. Полк. Добрев от Военна академия запозна присъстващите с Националната система за управление при кризи от военен и невоенен характер, а комисар Стоян Колев коментира взаимодействието на Главна дирекция и Областните управления ПБЗН – МВР с областните и общински администрации при овладяване на бедствени ситуации. „Външнополитическата обстановка на страните от Близкия изток и ролята и мястото на ЕС като стабилизиращ фактор в региона” бе темата на лекция, представена от гл. ас. Ивайло Иванов от Военна академия.

Според областния управител се налагат все по иновативни предложения за управление на кризисни ситуации, превенцията играе все по-голяма и решаваща роля при справяне с кризи, а законодателни промени допринасят за по-добра организации и синхрон в действията на различните институции, отговорни за реакция при кризи.

Учебният сбор даде висока оценка за работата на Областния съвет по сигурността през критичните зимни седмици в началото на годината.
view entry ( прегледа: 897 )

Земетресение разлюля страната 
22.05.2012
Силно земетресение с магнитуд между 5.8 и 6 по Рихтер разлюля България тази нощ около 03.00 часа.

Земетресението е било с епицентър 10 км. запад, югозапад от Перник, с магнитуд 5,8 по Рихтер, съобщи за Дарик Николай Милошев от геофизичния институт към БАН.

В Перник има напукани стени на апартаменти. В кв. "Рудничар" сериозно е пострадала една къща, както и още няколко къщи в района на Автогарата на града.

Според Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.6.

Дълбочината е около 10 километра. Земетресението е било усетено в Казанлък, Стара Загора, Благоевград и други градове, много от жителите на които са наизлезли пред домовете си. В столицата също много хора излязаха по улиците пред жилищата си.

От Гражданска защита съветват хората, които са на улицата да застанат далеч от сгради и далекопроводи. Преди да напуснат домовете гражданите трябва да изключват тока, газта и водата.

Засега няма данни за щети и пострадали. Трусът бе последван от по-слаби вторични трусове.

Земетресението е усетено и в съседните държави - в Западните покраинини, град Ниш, Сърбия и в западната ни съседка Република Македония.

Сеизмолозите определят земетресенията със сила до 5.9 по Рихтер като средни по сила, а тези над 6 като силни.

В 4.31 ч. е усетен нов силен и продължителен трус. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер.


БГНЕС
Дарик нюз

view entry ( прегледа: 940 )

Взломна кражба 
17.05.2012
В резултат на проведените незабавни оперативно-издирватерни действия служителите на Участък «Полиция» -Павел баня разкриха извършителя на взломна кражба от здравната служба в село Долно Сахране, регистрирана на 15 май.

Обект на кражбата са цифров апарат, с неустановена марка и сумата от 15 лева. Автор на посегателството е В.И. /24 г./ от село Крупник, обл. Благоевград.

В хода на работа е изяснено че задържаният е извършил още две взломни кражби селото, които се разследват в РУ «Полиция» - Казанлък.

Отделно, рано сутринта на 15 май в село Долно Сахрене полицейски автопатрул е задържал В.И./ 24 г./ от село Крупник в момент на кражба от магазин. Служителите реагирали светкавично на сигнал, постъпил в Участък «Полиция» - Павел баня, за установени взломни кражби от два търговски обекта в селото.

24-годишния мъж е задържан в единия от разбитите обекти, като на място е установена липса на 79 лева и хранителни стоки. От съседния магазин е установена липсата на 31 лева.

По случая е образувано досъдебно производство в РУ «Полиция» - Казанлък. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на задържания продължава. След доклад на материалите досъдебното производство в Районна прокуратура- Казанлък В.И. остава в ареста с мярка за неотклонение "Задържане под стража" за срок от 72 часа.

ОД на МВР Стара Загора


view entry ( прегледа: 941 )

Чисти и зелени… всеки ден 
12.05.2012
Община Павел баня също се присъедини към националната екоинициатива на телевизия Би Ти Ви „Да изчистим България за един ден”. Днес на 12 май Общината предостави на доброволците чували и ръкавици за събиране на отпадъците, както и организира извозването им до общинското депо в град Павел баня. Фирма ЕКОПАК осигури за кампанията 100 бр. чували и 100 чифта ръкавици, а Община Павел баня е една от шестте общини в областта, която кандидатства и получи финансови средства от бензиностанции "OMV", които ще използва за извозване на събраните отпадъци.

Кампанията по мащабното почистване, както и в цялата страна, започна в 10.00 часа. В Павел баня стартът бе даден пред сградата на Общинска администрация, а в останалите населени места пред кметствата. Предварително бяха локализирани замърсени
територии в 13-те населени места в Община Павел баня:

1.с.Александрово - улица „Тунджа“
2.с.Асен - местността „Над гробищата“
3.с.Виден - местността „Турийска река“
4.с.Габарево - местността „Сухата вада“ / до рибарника
5.с.Горно Сахране - местността „Ясаците“
6.с.Долно Сахране - местността „Сургуня“
7.с.Скобелево - местността „Под селото“/до стадиона
8.с.Манолово - улица „Княгиня Мария Луиза“ и ул.“В.Левски“
9.с.Осетеново - улица „Тракия“ , ул.“Крайречна“ и ул.“Крайна“
10.гр.Павел баня - местността „Сепеджик“ и м.“До воденицата“
11.с.Тъжа - местността „Манастира“ / парк „Аязмото“
12.с.Търничени - местността „Под селото“ / до Розоварната
13.с.Турия - местността „Над гробищата“.

Близо 711 души са доброволците, изявили желание за участие в инициативата в общината – ученици от училищата на територията на общината, пенсионерските клубове по населените места, мотоклуб “Змейовете“ град Павел баня, туристи от други общини, както и жители на Общината.

Днес много популярни лица от българския екран, както и представители на държавните институции, призоваха всеки наш ден да започва със съзнанието за чистотата като задължителна част от отговорностите ни пред себе си, пред останалите и пред природата.

Подготовката за кампанията „Да изчистим България” продължи повече от година. Зелената инициатива подкрепиха много неправителствени организации, държавни институции и частни фирми, които осигуриха безплатни консумативи и транспорт за деня на чистенето. „Да изчистим България за един ден” е част от световната инициатива „Let’s Do It!”. От март до септември над 100 държави ще проведат подобни акции по почистване. С нас днес чистят и съседите ни Турция и Румъния, както и Конго и Молдова.

Всички новини по кампанията следете на www.daizchistim.bg.

По информация на Община Павел баня и bTV
view entry ( прегледа: 1050 )

Руснаци и казахстанци се интересуват от възможностите за балнеоложки и СПА туризъм в България 
09.05.2012 Експерти очакват 10% ръст на руските туристи у нас
Минимум 10% ръст на руските туристи в България очакват от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Това съобщи на пресконференция след общото събрание на съюза председателят на организацията Стефан Шарлопов, цитиран от БТА.

Освен руски туристи, от възможностите за СПА и балнеопочивка у нас се интересуват все повече граждани на Казахстан, на държавите от ОНД и Турция, посочи той.

Шарлопов подчерта, че все още има общини, които не знаят какво да правят с предоставеното им право да управляват минералните води. Като пример той даде общините Павел баня и Сапарева баня.

Председателят на организацията коментира, че ако правото на общините да дават разрешения за ползване на минералните води не бъде упражнено в определен срок, то трябва да бъде отнето.

Стефан Шарлопов съобщи още, че скоро ще бъдат готови специалните знаци на
хотелите, които членуват в съюза. Със знаците ще се дават гаранции на потребителите, че в обозначените с тях хотели се използват натурални минерални води.

По статията работи: Миглена Иванова
- Investor.bg

view entry ( прегледа: 929 )

До 60 стотинки за килограм набран розов цвят 
02.05.2012
Между 50 и 60 стотинки на килограм за предаден розов цвят ще е най- вероятното заплащане тази година в предстоящата кампания за розобер.

Ако се удържи високата цена, тя ще е с 10 стотинки по-висока от тази, която се заплащаше през миналата година на мераклиите да берат рози в Казанлъшко.

Ниската цена от миналата година се обясняваше с лошата и слаба реколта. Към момента розопроизводителите все още не се наемат да правят прогнози за очакваната реколта заради това, че почти всички розови градини са все още на първа или втора пъпка.

Дългата зима и студената пролет също си казаха думата по отношение на розовите насаждения. По тази причина се очаква розоберът да започне не по-рано от 24-ти май, а в по-песимистичните прогнози - и в последните ден-два на месеца.

Заради трудната прогноза към момента за очертаващата се реколта от рози, е трудно да се прогнозира и изкупната цена на розовия цвят. Повечето розопроизводители очакват тя да е с поне 15-20 стотинки повече от миналата година, когато тя бе от 1,60 до 1,80 лева.

Най-големите фирми, собствениците и арендаторите на розови масиви все още набират розоберачи. А розоберачите, от своя страна, предпочитат розови масиви, за които имат информация, че са поливни и добре гледани - заради възможността да се получат по-високи добиви и оттам повече пари.

36 хиляди декара са розовите насаждения в страната, като в Казанлъшко те са около 15 хиляди. Според Министерството на земеделието и храните през сезон 2010-2011 година няма данни за драстичен спад на насажденията с рози, но няма и ръст. Обяснението е, че културата е трудоемка и този факт, съчетан с ниските изкупни цени, допълнително охлаждат ентусиазма на мнозина. През последните 4 години средната цена на килограм розов цвят се изкупуваше за не повече от 1.70 - 1.80 лв., а според розопроизводители е необходимо изкупната цена да е над 2 лв.за килограм, за да се покрият всички разходи и се реализира печалба. Преди четири години този таван бе стигнат, но за кратко - поради слабата реколта и сериозния дефицит на розов цвят.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 817 )

Сезонът на международните фолклорни участия – открит! 
27.04.2012
Суматоха – това бе думата, която най-добре описа обстановката преди тръгването на малките танцьори на ансамбъл „Детелини”, гр. Павел баня, за първото международно участие за сезон 2012-та. Децата се вълнуваха неистово много, до последно репетираха усърдно танците, проверяваха изправността на фотоапаратите, а училището остана леко на заден план, защото детелинките бяха натоварени с отговорната задача да представят успешно Павел баня, а и България, на Международен фолклорен форум, посветен на Празника на детето в Истанбул, Турция. Преди отпътуването децата споделиха, че имат големи очаквания за задграничното приключение, но и добре разбират ролята си на посланици на фолклорното богатство на Балканите.

В Истанбул Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” бе с групата танцьори до 13-годишна възраст. Нашите малчугани бяха приети по традиция радушно от съседите и се настаниха в турски приемни семейства, каквато е практиката на подобен тип международни изяви. На фолклорния фестивал в чест на децата участваха седем държави – България, Германия, Индонезия, Словакия, Турция, Унгария и Русия. Нашите танцьори впечатлиха изключително много групата от Индонезия, от която получиха покана за участие в мероприятия през следващата година. Кольо Кавръков, организатор на ансамбъл „Детелини”, споделя задоволството си от перфектната организация на цялото пребиваване на нашата група в Истанбул. „Децата останаха удивени и от гостоприемство, и от внимание от страна на домакините. Прибраха се не само с отличие от фестивала, но и с много подаръци. Домакините бяха организирали екскурзии, чиято цел бе запознаване с историческите и културните забележителности на Истанбул, а всеки ден за децата бе поредна емоция”, заключва Кавръков и бърза да ми покаже впечатляващи снимки на екзотични места, причудливи сгради и музеи с блестяща архитектура.

Нашите танцьори изнесоха три концерта, на които представиха танците от новия „сезон 2012-та”, а на галаконцерта в препълнената истанбулска спортна зала, „Детелини” грабнаха сърцата на публиката, която ги аплодира на крака.

Групата на ансамбъла бе придружена от кмета на Община Павел баня, Станимир Радевски, както и от директора на средно общообразователно училище „Христо Ботев”, гр. Павел баня, Ганка Гогова. Те имаха среща и разговори с каймакамина, с кмета на истанбулската община Аташехир и с директора на Дирекция „Образование”. Домакините останаха очаровани от уважението на представителите на българските институции, които придружават танцьорите в тяхната първа задгранична изява за тази година.

Ако след завръщането си в Павел баня, децата можеха да опишат преживяното, те най-често използваха една дума – „страхотно”! Надпреварваха се да ми споделят впечатленията си, да ми разказват за „чудните” (както те ги нарекоха) места, където са били, да ми показват снимки и да ме черпят с лакомства, купени „на пазарлък” от многобройните чаршии в Истанбул. Не скриват обаче и тъгата от раздялата с новите приятелства, чието поддържане продължава в социалните мрежи. Напомням им, че трябва да се стягат, защото съвсем скоро и те ще бъдат домакини на гостите от Бодрум, Турция, на старите другари от Македония и на вечно веселите руснаци в рамките на Празника на розата и минералната вода – 2012. Целият ансамбъл „Детелини” и организаторите на празника са в трескава подготовка за най-голямото лятно събитие на територията на общината, което преминава под патронажа на кмета Станимир Радевски…

Това първо участие на международен фолклорен форум е само началото на новия сезон за ансамбъл „Детелини”, а танцьорите са заредени с хъс и енергия и обещават силна и успешна година.

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 842 )


<< <Предишна | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | Следваща> >>