Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Васил Левски
Павел баня
Васил Левски 
Идвайки в Габарево може да посетите един от най-ценните паметници на културата “Джанановата къща”.
Заслушвайки се в тишината на съхранените спомени тук ще чуете стъпките на Дякона, които още отекват по калдъръма на къщата, там където през 1869г. Васил Левски основава таен революционен комитет.
Има данни, че революционният комитет е работил активно за организиране на Априлското въстание.
view entry ( прегледа: 1537 )

Банкоматите в Павел баня 


Порталът за Павел баня, вече предоставя информация за всички банкомати в града. За всеки АТМ можете да разберете какви операции позволява и къде се намира.

Банкоматите в Павел баня

view entry ( прегледа: 1539 ) https://www.pavelbanya.eu/static.php?page=bankсвързан линк

Програма за отпразнуване на годишнините 
130 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

130 ГОДИНИ ПАВЕЛ БАНЯ

30 ГОДИНИ ГРАД ПАВЕЛ БАНЯ


ПРОГРАМА

25.02.08г. от 10:00ч. с. Турия
“Привличане на младите хора в Читалищата”- среща на читалищата от Община Павел баня.

26.02.08г. от 11:30ч. читалище НАПРЕД, зала Младост
„130 години от създаването на моя град”. – Представят ученици и учители от СОУ „Христо Ботев” и ПГ по РХ гр.Павел баня.
Награждаване на участниците в конкурса за есе и рисунка на тема ”Моят град”.

28.02.08г. от 18.00ч. читалище НАПРЕД, зала Младост
Фолклорното богатство на община Павел баня - участват ФТС при Читалище “Обнова”с. Габарево, ФТА „Детелини” и индивидуални изпълнители.

29.02.08г. от 12:30ч.
Масов лекоатлетически крос по повод Трети март.

29.02.08г. от 19:00ч. читалище НАПРЕД
Тържествен концерт по случай 130 години от освобождението на България - участват трио “The Bulgarian Voices” от Ансамбъл Българе и ФТА “Детелини” гр.Павел баня.

03.03.08г. от 10.00ч. Пл.“Освобождение”
Издигане на националното знаме на Република България. Поднасяне на венци.

03.03.08г. от 11.00ч. с. Турия,
Поднасяне на венци. Концерт в зала “Нашенци”.


09.03.08г. гр.Павел баня, Площад „Освобождение”
Традиционни кукерски игри


view entry ( прегледа: 1479 )

Празници в Павел баня 
Под ръководството на Кмета на Община Павел баня започна подготовката за празниците по случай 130 години от Освобождението на България, 130 години от основаването на Павел баня и 30 години от обявяването му за град. Общинското ръководство предвижда тържествата да започнат още на 25 февруари и ще бъдат включени както ученици и учители, самодейни състави от общината така и гостуващи ансамбли. На трети март тържествено ще бъде вдигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци на Паметника- чешма на загиналите във войните, на Цанко Минков – Комитата в гр.Павел баня и в с. Турия.

Тази година празнуваме 130 години от Освобождението на България. Този връх в нашата история е свързан и със създаването на Павел баня- рожба на Руско- турската освободителна война. От тук тръгва онзи път, в който са нанизани цели 130 години от създаването на града ни. През всичките тези години трудолюбивото и предприемчиво население на Павел баня и околността е направило от своите родни места люлка на богати традиции и култура.


view entry ( прегледа: 1500 )

Културен туризъм в Павел баня 


На 9 март 2008г., Сирни Заговезни, по стародавна традиция в Павел баня, Турия, Александрово, Асен, Осетеново, Манолово, Габарево, Горно и Долно Сахране ще се проведат традиционните кукерски игри.

Над града и останалите населени места на общината ще се разнесе звънът на кукерските хлопки и ще ни пренесе във времето, когато чрез кукерските игри човекът се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че “колкото по- високо скачат кукерите, толкова по- високо ще израсте житото, колкото по- далеч се чува звънът на хлопките, толкова по- далече ще бъдат прогонени злите духове”.
Кукерският празник в Павел баня започва още в петък, когато групите кукери, заедно с персонажите от игрите- булка, младоженец, камила, камилар и др. влизат във всеки дом, за да прогонят злите духове, а стопаните ги даряват с брашно, яйца, вино, пари- всички дарове за здраве и берекет. Така маскираните групи обикалят къщите в Павел баня до неделя, когато в ранния следобед се събират в центъра на града и разиграват своебразния ритуал с камилата и запалването на колибата.
И днес кукерските игри, вплели в себе си духа на Дионисиевите празници и новостите на времето, все още носят трепета и съкровените човешки въжделения, които в потайните зимни вечери са вълнували предците ни.Празникът на розата и минералната вода Павел баня- 2008г. ще се проведе на 6, 7 и 8 юни.

В последните години розопроизводството в община Павел баня се очертава като един от основните отрасли на икономиката в региона.
Павел баня е и международно известен балнеоложки курорт с добри възможности за развитие на екологичен, селски и културен туризъм. Това от своя страна доведе до инициативата на кмета на Община Павел баня Станимир Радевски през 2005г. да бъде възстановен Празник на розата и минералната вода Павел баня, който тази година включва:

+ Национален детски празник на народното творчество “Загорче”
+ Изложба на местни творци; базар на художествени занаяти и продукти, свързани с розата
+ Международен фолклорен фестивал
+ Спортени празници - Плувно лято Павел баня 2008г.
+ Избор на Цар на минералната вода и Царица на Розата
+ Представяне ритуалите “Розобер” и “Розоварене”
+ Шествие по улиците на града на всички участници в празника, както и на кукерските състави от общината

Предварителна програма за Празника на розата и минералната вода 2008
view entry ( прегледа: 1516 ) https://www.pavelbanya.eu/docs/PredvProgROZA2008.docсвързан линк

Бабин ден в Павел баня 
По инициатива на Дамски клуб Павел баня, беше честван Бабин ден в града.
че отдавна българите са почитали своите баби- акушерки, които някога са били единствената родилна помощ и са помагали не само в мига на самото раждане, но и преди, и след него.

Водещата на тържеството Ивелина Чолакова разказа на публиката как се е чествал този ден, как в миналото в ранно утро всяка жена е отивала в дома на бабата, която й е помагала при раждането. Поливала й е ритуално вода да се измие, подавала й е сапун и нова кърпа.

За да бъдат запазени народните традиции, преминали през вековете, в този ден беше посрещната в залата една от акушерките на Павел баня- Емилия Христова, която ритуално изми ръцете се, тръсна ги и казва:
“Да се раждат толкова деца, колкото са капките”

На този ден се е почитала не само бабата, но и децата и родилките. За това на тържеството бяха поканени и майките, родили своите рожби през 2007 година, за които Кметът на община Павел баня Станимир Радевски беше подготвил подаръци.
Празникът продължи с изпълнението на танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл “Детелини”.

Празникът беше почетен и в пенсионерските клубове на община Павел баня.

view entry ( прегледа: 1500 )

Нафтекс 2:2 с Бресник 
Нафтекс завърши наравно с 2:2 срещу третия в югоизточната "В" група Бресник. Двубоят се игра при изключително трудни условия в Горно Сахране.

"Шейховете", които са на лагер в Павел баня, повеждаха на два пъти чрез Христо Лемперов в третата минута и новото попълнение Антон Огнянов в 32-а минута, но съперниците успяха да изравнят чрез Милен Манчев в 23-а и Александър Стойчев в 61 минута.

Отборът от трета дивизия, воден от бившия нападател на Литекс Димчо Беляков, има аспирации да атакува източната "Б" група. Заради контузии в отбора на Нафтекс не играха голмайсторът Деян Христов, млаежкият национал Орлин Старокин и защитникът Деян Молдованов. Последният има травма в коляното и може да се върне на лечение в Бургас.

Спорт НетИнфо
view entry ( прегледа: 1478 ) https://sportni.bg/?tid=40&oid=1150843свързан линк

Кукери от Павел баня на "Сурва" 


Кукерската група на село Габарево, община Павел баня ще открие XVII Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник, съобщи секретарката на НЧ “Обнова” с.Габарево Мария Куцарова.

Началото на фестивала ще бъде поставено със залп от черешовото топче, част от реквизита на групата. След това ще започнат кукерските “игри” – мистично съчетание от стъпки, ритъм и багри.

view entry ( прегледа: 1604 ) https://www.pernik.bg/surva.htmlсвързан линк

Три камиона закъсаха в преспите в Старозагорско 
Гергана Пейчева - Дарик Радио
15 януари 2008 11:36
Екипи на Гражданска защита и верижна военна машина участват в изтеглянето на закъсал 30-тонен ТИР в района на село Турия, община Павел баня.


В писмо до началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков областният управител Мария Нейкова поиска помощ от под. 22 180 в Казанлък за осигуряване на верижната машина, с която да бъде изтеглен заседналият в снежните преспи ТИР.


От Гражданска защита съобщиха, че тежкият камион ще бъде изтеглен до няколко часа.


Поради обилния снеговалеж по-рано сутринта още два ТИР-а закъсаха в района старозагорското село Ягода. Те са били изтеглени от екипи на Гражданска защита.
view entry ( прегледа: 1480 ) https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=215832свързан линк

Йорданов ден - Богоявление в Павел баня 
16 годишният Станчо Несторов от Павел баня извади кръста от ледените води на река Тунджа. Вярва се, че който го извади бива честит и здрав през цялата година.

Отбелязването на Йорданов ден в гр.Павел баня започна с празнична Света литургия, отслужена от отец Иван Тутунов в храм “Рождество Богородично” и продължи с литийно шествие до моста на река Тунджа.
Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски поздрави всички присъстващи и им пожела крепко здраве и успешна година.

Богоявление - Йордановден - е третият по значимост християнски празник през годината.
Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

view entry ( прегледа: 1482 )


<< <Предишна | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | Следваща> >>