Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - България между „Да” и „Не”
Павел баня
България между „Да” и „Не” 
27.01.2013
Днес у нас се провежда първият Национален референдум. Темата на допитването до българските граждани е: “Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”.

6 949 120 е общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци. Гласува се единствено със знак „Х” и химикал, пишещ в син цвят. Всяко нарушаване на целостта на бюлетината прави вота невалиден.

В община Павел баня има разкрити 15 избирателни секции както на територията на малките населени места, така и в административния център – Павел баня. По данни на общинската избирателна комисия, към 11.00 часа всички секции на територията на общината функционират нормално. Според членовете на секционната избирателна комисия активността е сравнително висока до този момент, въпреки падналия наскоро сняг.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) осигурява на българските граждани чрез сайта си в интернет възможност за проверка на личните данни в избирателните списъци и информация за номера на избирателната секция и мястото на гласуване.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 882 )

Нова ядрена централа…? 
25.01.2013
В неделя, 27 януари, ще се проведе първият от времето на демократичните промени у нас национален референдум. Темата на допитването до българските граждани е: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. Референдумът ще струва на държавата близо 14 милиона лева.

Отговорът трябва да бъде нанесен със син химикал и знакът хикс. Невалидни ще се считат бюлетините, на които има повече от едно отбелязано поле, или маркировка, различна от официално обявената. По бюлетината не бива да се драска или да се пише. След като бъде нанесен изборът, тя се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна.

От община Павел баня напомнят, че на основание на Заповед № 811 от 23.11.2012г. във връзка с провеждането на Национален референдум на 27 януари 2013г., са определени места за обявяване на избирателни списъци в община Павел баня и Павел баня – град, както следва:

Секция 001 – град Павел баня – ул. „Христо Ботев“ №13 – СОУ „Христо Ботев“ – зала;
Секция 002 – град Павел баня – ул. „Освобождение“ №4 – зала „Младост“;
Секция 003 – град Павел баня – ул. „Стара планина“ №10 – клуб;
Секция 006 – с. Турия – Читалище;
Секция 007 – с. Виден – Кметство – клуб;
Секция 008 – с. Долно Сахране – ул. „Христо Ботев“ №28 – Читалище – малка зала;
Секция 009 – с. Горно Сахране – Кметство;
Секция 010 – с. Манолово – Кметство;
Секция 011 – с. Асен – Кметство;
Секция 012 – с. Скобелево – Кметство;
Секция 013 и Секция 014 – с. Габарево – Кметство;
Секция 015 – с. Търничене – ул. „К. Кунчев“ №1 – Читалище;
Секция 016 – с. Тъжа – Кметство;
Секция 017 – с. Осетеново – Кметство;
Секция 018 и Секция 019 – с. Александрово – Кметство;

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) осигурява на българските граждани чрез сайта си в интернет възможност за проверка на личните данни в избирателните списъци и информация за номера на избирателната секция и мястото на гласуване.
В събота е ден за размисъл и е забранена всякаква агитация.

По информация на www.sofiapost.net и община Павел баня
view entry ( прегледа: 917 )

Разкриха банда за незаконна сеч 
19.01.2013
Група за незаконно сеч е била разкрита при специализирана операция в община Павел Баня в петък привечер, съобщиха от полицията.

Близо до стопански постройки срещу млекоцентралата в с. Асен е бил спрян товарен автомобил „ГАЗ- 53”, който превозвал 23 броя иглолистни трупи. Дърветата били без контролна горска марка, а шофьорът - Н.М. /53 г./ от с. Долно Сахране, нямал и превозен лист. Близо до автомобила са били арестувани и останалите двама съучастници в незаконната сеч - А.Ю. /31 г./ и К.Д. / 23 г./, и двамата от същото село Долно Сахране.

Бракониерите са били задържани в полицейското управление в Казанлък за 24 часа, а работата по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.

ОД на МВР - Стара Загора
view entry ( прегледа: 870 )

Щастливеца 
16.1.2013 - по повод 150 години от рождението на Алеко Константинов
Алеко Константинов
Алеко Константинов
Човек трябва да е голям оптимист и да е безкрайно влюбен в живота, за да си избере сам псевдонима Щастливеца. Но на младия Алеко Константинов – юрист по образование, поет и писател по призвание и природолюбител по душа, този псевдоним приляга най-много. И именно като Щастливеца става известен за народа си. Роден е в Свищов на 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 г. в заможно семейство. Получава солидно образование последователно в Свищов и в Априловската гимназия в Габрово, в гр. Николаев, Русия и завършва право в Новорусийския университет в Одеса през 1885 г. Връща се в родината си с горещото желание да участва в съзиждането на държавността и правната система в освободена България. Но надеждите му са попарени. Безпристрастен съдия, прокурор и юрист, демократ по убеждения, той няколкократно е уволняван по политически причини, защото управляващите не веднъж са били уязвявани от перото му на блестящ писател-сатирик. Между другото Алеко не веднъж се надсмива и над себе си: „Че аз съм щастливец, това го знае цяла България, но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн!” признава във фейлетона си „Страст” (25 октомври 1895 г.). На 23 май (11 май стар стил) 1897 г., едва 34 годишен, Щастливеца загива при покушение. През деня, заедно с другари от Демократическата партия на Петко Каравелов, той участва в тържествата за деня на светите братя Кирил и Методий в гр. Пещера. Късно вечерта тръгват по шосето за Пазарджик с файтонджията бай Тошо. Тропотът на файтона се носи над смълчаното в първа дрямка поле, а веселякът Алеко, упоен от вълшебството на пълната с величие и красота нощ, започва да си тананика тихо мелодията на любима песен. Внезапно гръм от бердана № 88717 пропуква из засада, простреляният Алеко се полюшва и се поваля върху коленете на другарите си със спряло завинаги сърце. По-късно това голямо и любвеобилно сърце е поверено на най-близките Алекови приятели и е съхранено в стъкленица до днес в неговия дом-музей за да напомня на поколенията за позорното деяние в едно жестоко, раздирано от политически вражди време.

На 13-ти януари българската общественост отбеляза твърде скромно сто и петдесет годишнината от рождението на Алеко Константинов, но пък в родния му град Свищов, както всяка година, тържествено и еуфорично преминаха традиционните Алекови дни. Мисля, че за всеки, който се чувства българин, този паметен юбилей е бил повод за размисли – тъжни размисли за съдбата на великите ни синове и творци. Едни – тънещи в пренебрежително забвение заедно с революционното си дело или литературно наследство. Други – подложени на безпрецедентна гавра от безродни историци, културолози, сценаристи и пр. Достатъчен пример е скечът със съвременния бай Ганьо, показан в Шоуто на канала в навечерието на заслужаващата много по-голяма почит годишнина. За мен тя беше мотив да се разровя в старите архиви на покойния ми баща, ревностен почитател на Алеко и също като него запален турист, любител на несравнимата по прелест българска природа. Ето няколко реда от негов пътепис, отразяващ поклонение на група казанлъшки туристи на лобното място на Алеко по пътя между Пещера и Пазарджик близо до с. Кочагово, днес Алеко Константиново: „…Спираме пред скромния паметник , издигнат от признателните граждани на Пещера, на който е издълбан следния текст: „Пътниче, предай на грядущето поколение, че тук е паднал убит от наемни убийци, поета-писател Алеко Константинов, на 11 май 1897 г.” Четем и препрочитаме това послание с вълнение, защото се чувстваме част от това грядущо поколение, дошли в тая ранина за смирен поклон пред паметта на скъпия човек, творец, гражданин и възторжен почитател на родните красоти, чието сърце тъкмо тук е отмерило сетния си удар. Но къде е Алековият бюст, който веднъж вече беше строшен от злосторници и след това възстановен? Нима престъпна ръка отново е посегнала върху него? – се питаме, застанали пред оголения постамент.
Паметникът на Алеко константинов пред неговата къща-музей в Свищов
Паметникът на Алеко константинов пред неговата къща-музей в Свищов
„Снимка с Алеко ли искате да си направите?”– попита ни млада жена, излязла от близкото кантонче и без да дочака отговор влезе отново вътре. Само след минута–две от там излезе едър мъж, прегърнал в ръце наново отлят бюст на писателя. Възхитихме се от отзивчивостта на този нашенец в кантонерска униформа. Както сам призна, дошъл някъде от врачанско и покрай службата си доброволно поел грижата да опази това скъпо достояние на изкуството и народната любов. Слънчевите лъчи осветиха паметника, вече с поставения върху му Алеков бюст на фона на зеления декор, апаратчетата ни защракаха и съхраниха една безценна реликва…”

Че безпощадният сатирик Алеко е бил недолюбван не само от съвременниците си, управляващи България, но и много години след смъртта му, свидетелства друг спомен, записан от баща ми през далечната 1941 г. Възрастният вече Христо Пунев Венковски от Пещера споделил с него: „Тая година решихме на 24 май да организираме паметна среща на Алековото лобно място, но полицията отрано бе взела мерки. Началникът на дошлата група полицаи ме предупреди: „Хем, г-н Пунев, ще гледате да стане мирно и тихо, по-набързо и без много приказки! Да не го превърнете на митинг, защото ще си имаме неприятности с началствата!!!” Мале, че като настръхна побелелият ми перчем и затрепера бялата ми брада! Запалих се, дръпнах едно огнено слово, гръмна цялото поле от „Ура”. И полицаите викаха повече от другите. А началникът им, изопнат като струна, козируваше чинно пред гласа народен и гледаше право в паметника. После ме извика на страни и рече: Нейсе, стана тя една, ама хубаво стана, бе г-н Пунев! Значи такъв славен българин бил тоя Алеко, а?” И тържеството мина без неприятности.” А ето и една оценка за Алеко като патрон на родния туризъм: „Желанието, не, копнежът на Алеко да увлече младо и старо в лоното на родните красоти не остана безплоден глас в пустиня. Със своята „Покана” от август 1895 г. Алеко Константинов става не само инициатор за създаване на първото туристическо дружество в България, но и
Хижа Алеко на Витоша
Хижа Алеко на Витоша
осъществява на 27 август 1895 г. първия и паметен масов излет до Черни връх! Искреният му и пламенен зов : „Българийо, пожелай ми живот и здраве, за да имам възможност да вдигна завесата, която разделя градския живот от омайните прелести на нашата дивна природа, и ти ще се влюбиш в тази природа, както никой юноша никоя не е любил” – отеква благодатно в сърцата на хиляди негови следовници по цялата страна и техният брой нараства в хилядократно повече любители на туризма.”

Уви, желанието му за дълъг живот и здраве е прекършено във фаталната майска нощ на 1897 г. Официалната версия е, че покушението било срещу неговия съпартиец – народният представител от Пещера Михаил Такев. Но кой знае, може би Алековият герой бай Ганьо не могъл да прости прозрението, с което Щастливеца е описал неговите кривици? И си мисля колко е нужно и днес на България острото перо на Щастливеца! Как ли би описал абсурдните ни политически нрави и престъпното посегателство над българската природа – изсичането на горите, разкопаването на дюни и бетонирането на черноморските плажове??? Но, нека да го оставим да почива в мир, да се поклоним пред паметта му и с по-голямо внимание да препрочетем книгите му. Защото незавидната ни българска съдба показва, че за съжаление и до днес народът ни не си е направил труда да осмисли Алековите прозрения, послания и предупреждения!
Йорданка Трополова

view entry ( прегледа: 954 )

Осуетиха кражба на ток 
15.01.2012
На 14.01.2013 г. в Полицейски управление – Павел Баня е получен сигнал за това, че в с. Виден (общ. Павел Баня) неизвестно лице неправомерно се е прикачило към ел. мрежата за ниско напрежение.

Изпратеният на място екип установява, че от стълб 26 към къща, собственост на Д.Д. на 32 години е прикачен проводник без да се отчита от електромер.

Заведено е досъдебно производство.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 894 )

Дискутират референдум за затваряне на полигона Змейово 
14.01.2013
За първи път старозагорци могат да участват в местен референдум за бъдещето на полигон „Змейово", сочен като един от източниците за дългогодишните обгазявания в региона. Инициативата за народното допитване е на групата на ВМРО-БНД в Общински съвет - Стара Загора. Работна група, в която участват представителите на всички политически сили в Общинския съвет, до 10 февруари трябва да уточни техническите въпроси около допитването-формулиране на въпрос, дата и механизъм на провеждане.

Представителите на политическите сили в местния парламент подкрепиха идеята на воеводите за местен референдум, свързан със съдбата на полигон „Змейово" по време на политически консултации. Въпросът, датата и механизма за провеждане на допитването се определят от Общинския съвет, припомни неговият председател Емил Христов.

Подкрепяме възможността старозагорци да заявят своето мнение в местен референдум, коментира и пиарът на военния полигон „Змейово" Станимира Данева, която също присъства на срещата. "Нямаме притеснения, защото може да се докаже, че полигонът не е виновен за обгазяванията. Подкрепям напълно идеята за провеждането на местен референдум, но смятам, че въпросът не трябва да бъде краен, а да даде възможност на старозагорци да отговорят. Аз съм „за" това да се чуе гласа на гражданите".

Илия Златев, водач на групата на левицата, заяви че ще дадат подкрепата си за провеждане на референдум, но настоя за него да бъдат уведомени общинските съвети на общините, чийто райони са в близост до полигона - Павел баня, Казанлък, Чирпан и Братя Даскалови.

"Тогава силни тътени и вибрации се усещаха по няколко пъти на ден дори и в Павел баня". При споменаването на "Змейово" хората най-често се сещаха за кампанията за унищожението на части от ракетния комплекс СС23 на същия полигон.

Присъстващите на срещата общински съветници се обединиха около идеята бюлетината да съдържа повече от един въпрос, например: Дали полигонът да се закрие и Да бъде ли наложен мораториум върху дейността му.

Работна група ще излезе с конкретни предложения след 10 февруари. След това ще се прецени кога предложението за провеждане на референдум да бъде внесено за гласуване н Общински съвет - Стара Загора.

Очаква се общинската администрация да обяви колко ще струва на данъкоплатеца местния референдум.

По информация на Дарик нюз и ТПП Стара Загора
view entry ( прегледа: 864 )

Турийци грабнаха трето място в Симитли 
13.01.2012
Кукерите от село Турия грабнаха третата награда от кукерския фестивал в Симитли.

9 членно жури бе натоварено с нелеката задача да подреди в класацията 23-те групи от Пирински регион и цяла България, участници в юбилейното издание на фестивала.

Наградите връчи кметът на община Симитли - Апостол Апостолов. Затова, че той е човекът, който преди десетилетие прегърна идеята на мераклиите в симитлийска община, които от незапомнени времена пазят и предават магията на кукерството, групите от общината му връчиха най-скъпата награда. Кукерче – макет с благодарствената табела „За Поли” получи кметът Апостолов на залез слънце, което проби облаците и освети небето над древната земя на кукерите точно преди тържествената част.

На прага на второто десетилетие в историята на кукерския фест, организаторите обещават за догодина кукери от цяла Европа, които да дефилират на симитлийска земя.

По информация на вестник Струма
view entry ( прегледа: 871 )

Европейската комисия на път да забрани розата и лавандулата 
11.01.2013 Д-р Наташа Ковачева: Големи биха били загубите, ако се забрани използването на лавандула и розово масло в парфюмерията

Големи биха били загубите за българската икономика, ако се забрани използването на лавандула и розово масло в парфюмерията. Това каза пред Агенция „Фокус” д-р Наташа Ковачева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък, във връзка с предвидените от Европейската комисия законодателни промени в началото на 2013 г. за намаляване или забрана използването на редица натурални съставки в парфюмите.

Д-р Ковачева посочи че не за първи път ЕК излиза със становище, според което сред алергенните ароматни вещества са линалоолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът в розовото масло. „Още преди няколко години бяха излезли такива становища, че са алергенни и дори се работеше по въпроса за намаляването им, въпреки че това няма как да стане”, добави д-р Наташа Ковачева. По думите й тези съставки са се допускали предвид това, че се използва съвсем малко количество от тях в парфюмите. Според д-р Ковачева - няма как да се забрани използването на лавандула и розово масло, защото те влизат в състава на много парфюми.

„Производителите на розово масло у нас са и големи, и малки, има няколко по-големи дестилерии и по-малки производители. 36 000 декара в България са заети с маслодайна роза, които са позиционирани основно в района на Казанлък, Павел баня, Карлово и Стрелча, а лавандулата се отглежда основно в казанлъшкия регион и в райони от Североизточна България – Шуменско, около Бургас. Не виждам с какво друго биха се занимавали тези хора”, посочи д-р Наташа Ковачева. По думите й - розопроизводителите в Казанлък се занимават с този поминък от 300 години. България изнася розово масло и розова вода предимно за Франция и други европейски страни, за Америка и за азиатския пазар.

Евродепутатът Мария Габриел вече постави пред Европейската комисия въпрос, свързан с българското производство на розово масло и лавандула. Тя изтъква, че приемането на подобни мерки ще повлияе негативно на световната индустрия и ще засегне производителите на натуралните съставки.
„България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула - две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми”, отбелязва Мария Габриел.

Очакват се дискусии около въпросите по мерките които могат да се предприемат по отношение на производителите на натурални съставки; Има ли алтернативни култури, които да бъдат използвани в парфюмерийната индустрия; Ще бъдат ли засегнатите производители финансово компенсирани по някакъв начин; Разполага ли ЕК с оценка на въздействието за това как ще се отразят тези промени на парфюмерийната индустрия и селското стопанство в ЕС.

По информация на
Информационна агенция Фокус


view entry ( прегледа: 920 ) https://www.focus-news.net/?id=n1736514свързан линк

Турийските кукери ще представят общината в Симитли 
9.1.2013
Кукерската група от село Турия ще участва в кукерския фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите”. Звън на чанове ще огласи тази събота стадиона в град Симитли. Над 3 000 кукери, бабугери, станчинари, арапи, мечки и мечкари ще сътворят зрелищното шоу. Тази година е юбилейното X-то издание на фестивала на кукерските и маскарадните игри.

И в събота ще дефилират и редовните участници във фестивала – кукерските групи от Бургас, от град Карлово и карловското село Климент, жабокрътските кукери (село Жабокрът, община Кюстендил), от гоцеделчевското село Мусомище, групата арапи от „Поляните” в град Петрич. Кукерите от Благоевград правят сборна група за фестивала.

Дебют на „Симитлия – древната земя на кукерите” ще направят кукери от град Калофер, от петричкото село Коларово, от кюстендилското село Ябълково.

По информация на вестник Струма
www.struma.com

view entry ( прегледа: 892 )

Богоявление е! 
6.1.2013
Павел баня - Йордановден
Павел баня - Йордановден
В Павел баня Йордановден се отбелязва традиционно всяка година. Още от ранна утрин в църквата „Рождество Богородично” се събраха миряни, който присъстваха на празничната църковна служба. След служението присъстващите християни, заедно със свещеника, се отправиха към бреговете на река Тунджа, където се извърши ритуалът по символичното изваждане на Кръста. В тази съхранена и до днес от поколенията обредност участват ергени. Вярва се, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и силен.

Павел баня - Йордановден
Павел баня - Йордановден

Поверията гласят, че ако църковният кръст замръзне, годината ще бъде здрава, плодотворна и богата. На моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха много ученици, жители и гости на Павел баня, които станаха свидетели на ритуалните действия преди и по време на „диренето” на кръста в ледените води.

Включиха се много ентусиасти, но безспорно здравето и късметът няма да напуснат новата година на Христо Христов от Павел баня,
Павел баня - Йордановден
Павел баня - Йордановден
който бе смелият победител. Той пожела много успехи на своите съграждани през 2013-та.
В българската традиция празникът бележи края на т. нар. „мръсни дни” и е свързан с езически вярвания и ритуали за плодовитост и берекет в семейството. А на този ден Православната църква почита Христовото кръщение във водите на свещената река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейското предание, в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е
Христо Христов от Павел баня
Христо Христов от Павел баня
Моето благоволение”! Оттук идва и наименованието на празника – Богоявление.
От 1993г. е възобновена традицията на този ден да се освещават военните части и бойните знамена.

Днес повод да почерпят имат Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана…
Честито на всички именници! Нека бъдат здрави, щастливи, силни и с успехи да посрещнат новата 2013 година.

Автор и снимки: Румен Скрински
view entry ( прегледа: 874 )


<< <Предишна | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | Следваща> >>