Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Нова година – нова фолклорна програма
Павел баня
Нова година – нова фолклорна програма 
04.01.2013
Вчера на официалната фейсбук страница на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини”, Павел баня, се появи и първата публикация за новия репетиционен сезон. Кольо Кавръков, организатор на ансамбъла, съобщава на детелините, че стартира подготовката за тържествения концерт по повод Националния празник. „Програмата ще бъде почти изцяло нова и тематично насочена”, се казва още в съобщението. А тази събота репетиционната зала отваря отново врати след кратката новогодишна почивка за солистите, които ще подготвят новия танц „Освобождението”.

Павелбанският състав завърши успешно 2012-та година с реализирани турнета в чужбина през летните месеци и множество концерти по родните сцени.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1124 )

Честита Нова Година 
1.1.2013
Честита Нова Година!
www.Pavelbanya.EU

view entry ( прегледа: 1082 )

Детелини поздравиха павелбанци с фолклорен спектакъл 
29.12.2012
В навечерието на новата 2013 година, Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" подари на своите съграждани и гости невероятен спектакъл. Близо два часа Зрителната зала на читалище "Напред", гр. Павел баня, бе огласяна от ритмите на българския фолклор.

Специални гости в публиката бяха приятелите на нашите танцьори от фолклорен ансамбъл "Арсенал", гр. Казанлък. Преди началото на концерта, организаторът на павелбанския състав, Кольо Кавръков, сподели, че не са правени компромиси по отношение на програма. И наистина тя можеше да се опише с една дума - богата.

В своето новогодишно обръщение към всички присъстващи, кметът на Община Павел баня, Станимир Радевски, пожела много здраве и успех както на ансамбъла, така и на всички жители и гости на курорта.

Това е последеното участие за тази година на "Детелини". Сега танцьорите излизат в кратка творческа почивка, за да презаредят с нови сили за началото на сезона!

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1071 )

Честито Рождество Христово! 
25.12.2012
Цяла нощ Павел баня бе огласяна от песните на своите коледари. Днес към обяд коледарските групи по традиция се събраха на централния площад в курорта, където се надпяваха помежду си.

Оркестър "Минерален извор", Павел баня, поддържаше доброто настроение на десетките жители и гости, които дойдоха, за да се поздравят за светлия празник Рождество. От Общината пък почерпиха с червено вино не само коледарите, но и останалите присъстващи.

Празникът продължи с право хоро и много веселие.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1092 )

Коледен концерт на Ансамбъл Арсенал Казанлък  
22.12.2012
В навечерието на Рождество Христово, ансамбъл "Арсенал", Казанлък, отбелязва своята 65-годишнина с концерт на павелбанска сцена. Преди известно време съставът се завърна от Япония след бляскаво турне.

Между ансамбъл "Арсенал" и ансамбъл "Детелини" съществува 23-годишна дружба и приятелство. Доказателство за топлите отношения е и тазвечершният концерт.

Участието в Павел баня е последното от серията спектакли, посветени на рождения ден на казанлъшкия състав. ПФТА "Детелини" поздрави своите колеги с уникалния по своята хореография и самобитност танц "Павелбански коледари".

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1127 )

Магията на коледуването – идентичност и традиция  
18.12.2012
Светът е средище на различни нации, култури, обичаи, вярвания, а целият този колорит отразява богатата душевност на човешкото битие. Не е възможно да се проследи хронологията на традициите, просъществували през времето, но по-значимото за нас, хората, е съхранението им в динамичното ежедневие. Защото, когато общността си спомня за древното минало, тя се уверява в своята идентичност и монолитност.

Изписани са страници за митове, легенди, вярвания и ритуали, ала когато те остават само на хартия, звучат просто поучително и някак нереалистично.

Интересна религия е християнството – със своята толерантност и уважение към обредите и практиките, които хората са утвърдили в своето съществуване. Когато след множество премеждия, тя трайно се утвърждава, първата й основна задача е да съхрани ценностите на народите… И го прави успешно!

Днес сме свидетели на хиляди запазени традиционни практики и стандартизирани символни поведения, които пречупват същността си през религиозната призма, за да се оттласнат от реалното си функциониране, за да се превърнат в магия, съхраняваща общностите.

За региона на Павел баня споменатите аспекти важат в пълната си цялост, а това е запазило особения дух на времето, припомнящ прастарите сказания.

Поколения павелбанци и до днес ревниво пазят една обредност, пълна с дълбока символика, динамика и жизненост. Тя е натоварена с представи и значимости, които дават основание на човека да се почувства част от общност, свързана чрез магията на коледуването.

То датира най-вероятно още от ІV век след Христа и е една от най-старите запазени български традиции.

На Игнажден се дава началото на заучаването или припомнянето на коледарските песни. Народното поверие гласи, че това е денят, в който започват първите родилни мъки на Божията майка. Коледарите подготвят символните си атрибути през този период – ямурлук, гега, калпак, газен фенер, традиционна носия и др. Коледуват предимно мъже (ергени) в предженитбена възраст.

Първата кадена вечер или Бъдни вечер (нощта на Рождество) те обикалят по домовете на хората и пеят песни за здраве, сила, берекет и прослава на стопаните им. Те пък от своя страна ги даряват задължително с традиционния кравай, вино, месо от закланото прасе, боб, сушени плодове и пари.

На следващата сутрин коледарските колове (групи), водени от най-възрастния представител, наречен „станеник”, се събират на мегдана на селото или града и се надпяват помежду си…

Дълбока е символиката на тази обредност – всеки детайл има значение! Вярва се, че вечерта срещу раждането на Млада Бога се появяват вампири, караконджули, таласъми, самодиви, самовили и други свръхестествени същества. Двата свята – земният и този на мъртвите се отварят. Чрез песните си коледарите имат силата да прогонват злото от селото или града, в което обикалят.

Една от основните цели на коледуването е да се оповести раждането на новото състояние на Вселената, подреждането и организирането на родния Космос и битието на българина. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на Световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно!

Когато през нощта на Коледа две коледарски групи се срещнат, това е лош знак – през лятото ще вали град или друго зло ще сполети хората. За да не се случи това, коледарските колове се надпяват помежду си, защото трябва да има победител от „песенната битка”.
Коледарите гадаят по Коледния ден – „топла Коледа, нездрава година”, ето защо се надяват на дълбок сняг и ясни, студени дни.
Павелбанци изключително почитат дните на Рождество, защото за всяка къща идването на коледарите е още един повод за празник. Празник, който е демонстрация на уважение, приемственост и съзнание за това, че си част от своеобразна колективна обредност, чиято магия възстановява човешката идентичност.
Павелбанските коледари са едно явление, което привлича стотици гости всяка година, защото то носи магията на митичното време, магия, която пътува към бъдещето.

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 1094 )

Павел баня стартира коледните празници 
16.12.2012

Вчера вечер в Павел баня официално беше открита офанзивата на Коледно-новогодишните празници.

В 17:30 часа в зала "Младост" на читалището се състоя Коледен концерт "Тиха нощ, свята нощ" с участието на Хор за школувано пеене "Тодор Мазаров", гр. Павел баня, Детска театрална студия "Дядовата ръкавичка" с ръководител Донка Иванова и хор "Рилски звуци" - специални гости от град Дупница. Концертът бе организиран от читалище "Напред" с подкрепата на Община Павел баня.

Малко по-късно от 19:00 часа кметът на Общината, Станимир Радевски, тържествено даде началото на коледните и новогодишните празници в курорта със запалване на светлините на коледната елха и украса на централния площад.

Децата на Павел баня пуснаха светещи фенери във въздуха, забавляваха се с фойерверки и бенгалски огъни и бяха очаровани от бляскавия център. "Нека има мир, радост и щастие във всяка къща" бе пожеланието на Радевски към всички присъстващи по случай предстоящите празници.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1021 )

Сватбено пътешествие * 
14.12.2012
ТЯ и ТОЙ бяха много млади, много красиви и много влюбени. В ушите им още не беше отзвучал маршът на Менделсон, когато тръгнаха от долината Джезрел**, взеха самолет на летщето в Тел Авив и полетяха към един слънчев бряг с топло и ласкаво море.

Отдавнашната им мечта беше да опознаят държавата и народа, спасили някога семействата на предците им от газовите камери на Третия Райх. Решили бяха също да повторят клетвата си за вярност в софийската синагога, където се бяха венчали техните баби и дядовци преди да се решат да заминат за възроденото си Отечество***. При излитането на младата жена й прилоша. Облегнала глава върху рамото на любимия, беше затворила очи, а той, обгърнал нежно с длани двете й ръце, я съзерцаваше с обич и вдъхваше с наслада уханието на къдравите й коси с пожарни оттенъци. От време на време свенливо и крадешком, да не видят другите пътници, целуваше изящното й бяло вратле, на което светеше старинен златен медальон – семейна реликва, подарена от майка му на невестата. И двамата още не знаеха, че под сърцето й вече расте едно мъничко създание, плод на голямата им чиста любов…

Огряното от слънце Бургаско летище ги посрещна гостоприемно. Преминаха паспортния контрол и, нетърпеливи да се докоснат до морето, побързаха заедно с потока други туристи да се качат в големия бял автобус, който ги очакваше на паркинга.
Тогава въздухът край тях се взриви….

Мъжът стисна конвулсивно нежната ръка на спътницата си и последното нещо което видя, беше ослепителното зарево на пламъците. През продънения от взрива таван на автобуса те изгряха като Лата – жълтата еврейска шестолъчна звезда, пазена като реликва в скрина на баба му. Поразена от разкъсваща болка и останала без въздух, жената инстинктивно вкопчи пръстите на другата си ръка в медальона и го откъсна преди да угасне искрата на живота й. После настъпи мрак и две обгорели, вплетени в последна прегръдка ръце, излетяха като влюбени гларуси през строшените стъкла на прозореца. От космическите висини долетя голям бял ангел, разпъди с криле дима, пое от разкъсаната утроба невинната душа на едно още неродено дете и го понесе към Вселенския Рай…

Навън изпадналите в паника хора бягаха ужасени. Техните писъци, заедно със стоновете на ранените се сляха с воя на долетелите линейки, полицейски и пожарни коли и като трагична симфония се понесоха към замъгленото от пушек и сажди небе. Сред общия хаос една възрастна посрещачка стоеше неподвижно като поразено от гръм дърво. В ръцете си държеше опушен и никому непотребен вече букет и ридаеше с глас. Слънчевият, мирен и гостоприемен Бургас не беше вече същия…

Край окървавените плочи на отцепения с широки жълти ленти район се тълпяха репортери, телевизионери, фотографи. Захапаха хищно сензацията, подъвкаха я няколко дни като орбит без захар, после я изплюха с досада и обърнаха погледи към атракциите на Лондонските летни олимпийски игри. Българските държавници и политици изпратиха тривиалните си съболезнования и заобсъждаха със строги лица поредните закъснели мерки за противодействие на тероризма. Депутатите се сетиха, че е лято, гласуваха си единодушно и щедро едномесечен отпуск и заминаха да отдъхват на по-безопасни дестинации…

Нашенският Мунчо, заспал дълбоко и непробудно, пропусна историческия си шанс да напсува цветисто атентаторите и да ги заплаши със своя всемогъщ Ру-сс-и-ан. А може би се преструваше на заспал от страх да не го обесят повторно…

На другия ден след трагедията дойдоха чистачите. Сред обгорелите човешки останки намериха старинен златен медальон и две брачни халки. Огледаха се гузно и ги плячкосаха. По измития плочник пред летището отново потече потокът на заминаващи и пристигащи пътници, обсебени от собствените си грижи и равнодушни към разигралата се тук човешка драма…

И сякаш само морето реагира адекватно. Въпреки слънчевия ден зарева буреносно, издигна мощни пенести вълни, запрати ги с ярост към брега и отвлече половината вълнолом. Единствено то се осмели най-спонтанно и искрено да възроптае против поредното човешко безумие. Но никой не разбра предупреждението му…

Йорданка Трополова
________________________________
* – Есето е провокирано от атентата на Бургаското летище на 18 юли 2012 г. в 17:30 ч. местно време.
** – Долината Джезрел се намира в северната част на Израел.
*** – Израел, единствената еврейска държава в света, съществува официално от 1948 г., когато е създадена с резолюция на ООН. В известен смисъл тя е наследник на полулегендарното Давидово царство, съществувало между 1020 и 930 година преди Христа. След края на Втората световна война, евреи от цял свят, включително и от България, се преселват там. (б.а.)

view entry ( прегледа: 1078 )

Обмислят газифициране на Павел баня по аржентинска технология 
10.12.2012
Общините Павел Баня, Смолян, Панагюрище, Стрелча, Златица, Пирдоп, Копривщица са включени във втора фаза на газифициране по технологията "Виртуален газопровод" на аржентинската фирма Galileo.

Общините Карлово и Чепеларе, както и курортът Пампорово са първите в страната, в които ще се приложи новата технология.

"Това е алтернативно решение за обогатяване на енергийния микс на територии, отдалечени от националната газопреносна мрежа", обясни Пламен Павлов, управител на софийската фирма "Си Ен Джи Марица", осъществяваща пилотния проект.

Параметрите на преноса на природен газ с "Виртуален газопровод" на Galileo, сравнени с параметрите на пренос на конвенциалния газопровод са значително по-ефективни – ниски инвестиционни разходи, кратки срокове и висока ликвидност, посочи още Павлов при представянето на проекта на бизнес среща в Търговско-промишлената палата в Пловдив с участието на аржентинския посланик Н.пр. Гилермо Азрак.

Виртуалният газопровод е конструиран на модулен принцип, осигуряващ бързо, лесно и ефективно изграждане на инсталации в населени места, индустриални и търговски обекти. Посредством система за телеуправление SCADA в реално време се контролира потреблението и нужните количества за доставка до потребителските мрежи.

Чрез изградения в пловдивското село Граф Игнатиево терминал, свързан с преносен газопровод, газът се компресира в транспортируеми модулни хранилища, които посредством специализиран транспорт се доставят до потребителските мрежи в населените места. Модулите се инсталират на специални платформи, осигуряващи свързването им с автоматична регулираща станция, която декомпресира природния газ и го подава към изградената локална разпределителна мрежа.

Продуктите на Galileo, като част от технологията "Виртуален газопровод", са сертифицирани в България съобразно европейското законодателство и са преминали редица тестови и лабораторни изпитания за качество и безопасност.

По новата технология още тази зима ще се отопляват няколко обществени сгради в Карлово и близо 10 хотела в Пампорово. До момента инвестицията надхвърля 12 млн. лв., като 6 млн. лв. от тях са вложени в изграждане на основния компресорен терминал. Проектът се реализира с 25% грантова помощ от Международен фонд "Козлодуй".

По информация на Светла Добрева
в. Строителство градът

view entry ( прегледа: 1068 )

Община Павел баня се подготвя за Националния референдум 
06.12.2012
На основание на Заповед № 811 от 23.11.2012г. във връзка с провеждането на Национален референдум на 27 януари 2013г., са определени места за обявяване на избирателни списъци в Община Павел баня и Павел баня – град, както следва:

Секция 001 – град Павел баня – ул. „Христо Ботев“ №13 – СОУ „Христо Ботев“ – зала;
Секция 002 – град Павел баня – ул. „Освобождение“ №4 – зала „Младост“;
Секция 003 – град Павел баня – ул. „Стара планина“ №10 – клуб;
Секция 006 – с. Турия – Читалище;
Секция 007 – с. Виден – Кметство – клуб;
Секция 008 – с. Долно Сахране – ул. „Христо Ботев“ №28 – Читалище – малка зала;
Секция 009 – с. Горно Сахране – Кметство;
Секция 010 – с. Манолово – Кметство;
Секция 011 – с. Асен – Кметство;
Секция 012 – с. Скобелево – Кметство;
Секция 013 и Секция 014 – с. Габарево – Кметство;
Секция 015 – с. Търничене – ул. „К. Кунчев“ №1 – Читалище;
Секция 016 – с. Тъжа – Кметство;
Секция 017 – с. Осетеново – Кметство;
Секция 018 и Секция 019 – с. Александрово – Кметство;

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК), Бисер Траянов, цитиран от ИА „Фокус“, напомня, че „тъй като се касае за национален референдум, на него могат да гласуват всички български граждани, които са навършили 18-годишна възраст, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание „лишаване от свобода” и имат постоянен адрес на територията на страната към датата, на която ще бъде обнародван указът на президента за насрочване на националния референдум”.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) осигурява на българските граждани чрез сайта си в интернет възможност за проверка на личните данни в избирателните списъци и информация за номера на избирателната секция и мястото на гласуване на предстоящия на 27 януари Национален референдум, съобщава БТА. Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление всеки гласоподавател има възможност да подаде заявление до кмета на района или общината за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци, припомнят още от ГРАО.

Целта на Националния референдум е да се реши бъдещето на ядрената енергетика у нас.

По информация на Община Павел баня, Информационна агенция „Фокус“ и БТА

view entry ( прегледа: 1138 )


<< <Предишна | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | Следваща> >>