Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Танцьори на „Детелини” станаха актьори
Павел баня
Танцьори на „Детелини” станаха актьори 
21.06.2013
Днес в късния следобяд Домът на културата, „Арсенал”, в Казанлък бе домакин на един, станал традиционен, театрален спектакъл. Ученици от осемте паралелки на 9. и 10. клас на Природо-математическата гимназия, „Никола Обрешков”, в града разиграха на сцената класически произведения на световната и родната литература.

Театралното състезание се реализира по проект УСПЕХ на Министерството на образованието и науката, а негови организатори са преподавателите по български език и литература в гимназията – Светлана и Николай Ненкови.

В събитието участваха и възпитаници на гимназията от Павел баня, а част от тях и танцьори на ансамбъл „Детелини”. В постановката на 9. „Б” клас, „Прикованият Прометей”, се включи Николай Петров от Павел баня, който изучава засилено математика в елитното училище. В ролята на представител на дворцовата аристокрация в „Граф Монте Кристо” се превъплъти Ивелина Чолакова от 10 „Б” клас. А Теодора Нанева от Павел баня бе автор на хореографията и танцьор в откъса от „Криворазбраната цивилизация” на 10 „Г” клас. Запомнящо бе представянето и на Иван Петров от същия клас, една млада павелбанска театрална надежда. Постановките, в които взеха участие нашите деца, отнесоха най-престижните награди от театралната вечер. „Миниоскари” бяха дадени за цялостно представяне, за оригинални декори, главна женска и главна мъжка роля.

А иначе учениците имаха не повече от 15 минути, за да разиграят на сцената оригинална интерпретация на литературно произведение, което изучават в клас. Интересно е, че децата подготвят всичко – сценарий, сценография, костюми, декор и освен това сами режисират своя миниспектакъл. Техните учители, които им помагат, коментират, че целта на проекта е именно такава – възпитание на младежите в самостоятелност, екипност, отговорност и разбира се, нестандартен прочит и подход към литературата.

Театралното събитие, ангажира близо 200 души, които се погрижиха за доброто настроение на публиката, която се пръскаше по шевовете, в Културния дом.

Журито бе в състав Красимир Дамянов, Директор на Природо-математическата гимназия, „Никола Обрешков”, и учителите по български език и литература в гимназията – Петя Михова, Гергана Тенева, Светлана Ненкова и Николай Ненков.

На сцената на „Арсенал” зрителите и гостите на събитието видяха уникални откъси от „Илиада”, „Прикованият Прометей”, „Едип цар”, „Антигона”, „Дон Кихон”, „Граф Монте Кристо”, „Тартюф” и „Криворазбраната цивилизация”.

Румен Скрински


Коментари 
Comments are not available for this entry.