Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Старци в Турия
Павел баня
Старци в Турия 
25.03.2013
За поредна година в с. Турия – родното място на Чудомир – се проведе Международният фестивал на маскарадните игри, „Старци в Турия” 2013, организиран от община Павел баня, съвместно с кметство село Турия.

Във фестивалната програма взеха участие общо 20 кукерски и маскарадни групи от цялата страна с над 700 участници. „Старци в Турия” се провежда всяка година една седмица след Сирни Заговезни и в рамките на „Чудомировите дни”, посветени на знаменития хуморист, като своеобразен завършек на сезона на маскарадните игри в България.

Фестивалът има конкурсен характер и цели да покаже богатото културно наследство, свързано с кукерите и бита на българина. Всяка от участващите маскарадни групи бе оценявана от жури, определено със Заповед на Кмета на общината, а наградният фонд, осигурен от организаторите, бе на стойност 1200 лв.

Фестивалният ден премина под топлото гостоприемство на с. Турия и хубавото време. Дефилето на всяка кукерска и маскарадна група започваше след кратка анотация, а в самия край на празника се състоя и церемонията по награждаване.

В 9 категории бяха разпределени парични средства и грамоти за участие. За най-артистична група бе обявен кукерският състав от с. Веселиново. Маскарадната група от с. Калчево спечели приз за атрактивни персонажи. Най-автентични и традиционни маски според журито има кукерският състав от с. Победа. Кукерският състав от с. Дунавци взе отличието „Обучение в традицията на кукерството”, а поощрителната награда за дебют на Фестивала грабнаха участниците от маскарадната група от с. Ясеново.

Третото място бе за кукерската група от град Стралджа, с почетното второ място си тръгнаха участниците от с. Соколица, а безспорен победител в тазгодишното издание на Фестивала стана Маскарадна група „Кукери” от с. Челник.

Веселието продължи с правото хоро в студените води на турийската река – запазена марка на домакините, а оркестър „Минерален извор” от Павел баня забавляваше всички присъстващи с вечните народни песни.
„Старци в Турия” ежегодно се радва на стотици гости от страната и чужбина, дошли да почувстват духа на родните традиции, чиято сила се носи от поколенията.

Румен Скрински

Снимки от фестивал на маскарадните игри, „Старци в Турия” 2013
Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия Старци в Турия


Коментари 
Comments are not available for this entry.