Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - „Сурва“ 2013, град Перник – равносметката
Павел баня
„Сурва“ 2013, град Перник – равносметката 
4.2.2013
Традиционният Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2013, който се провежда в град Перник, изпрати кукерите и плашилките на павелбанската община като победители. Фестивалът беше открит със зрелищно светлинно и звуково шоу, а 17 бяха категориите, в които се състезаваха над 6000 души и около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и гости от Европа, Азия и Африка.

В категория „Поддържане и предаване на местната традиция, Кукери“, село Тъжа, община Павел баня отнесе бронзов медал. Павелбанските кукери пък са сред най-атрактивните кукерски групи от Източна България. Те ни зарадваха с бронзовото отличие. Село Долно Сахране на общината може да се похвали със сребро в категория „Маски и костюми на кукери“, а според експертното жури, село Габарево притежава най-добрите учители по древните обичаи, защото присъди златен медал в категория „Обучение в традицията на кукерството“.

Най-запомняща е била играта на турийската кукерска група, която и в момента празнува своето първо място в категорията „Най-атрактивна игра“. Бронзови медалисти са и „старците“ на село Александрово. Село Търничане също достойно представи местните ентусиасти и спечели Голямата награда на Фестивала за кукерска група.

Подобен авторитетен форум като Международния фестивал „Сурва“, град Перник, събира ежегодно хиляди, желаещи да се докоснат до неповторимата атмосфера, претворена в автентичното предаване на традицията на всяко следващо поколение.

След малко повече от месец в село Турия ще се проведе и Международният фестивал „Старци в Турия“, който се организира от Община Павел баня.

По информация на Българското национално радио
Снимки: www.Surva.org и Иво Страхилов


Коментари 
Comments are not available for this entry.