Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Европейската комисия на път да забрани розата и лавандулата
Павел баня
Европейската комисия на път да забрани розата и лавандулата 
11.01.2013 Д-р Наташа Ковачева: Големи биха били загубите, ако се забрани използването на лавандула и розово масло в парфюмерията

Големи биха били загубите за българската икономика, ако се забрани използването на лавандула и розово масло в парфюмерията. Това каза пред Агенция „Фокус” д-р Наташа Ковачева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък, във връзка с предвидените от Европейската комисия законодателни промени в началото на 2013 г. за намаляване или забрана използването на редица натурални съставки в парфюмите.

Д-р Ковачева посочи че не за първи път ЕК излиза със становище, според което сред алергенните ароматни вещества са линалоолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът в розовото масло. „Още преди няколко години бяха излезли такива становища, че са алергенни и дори се работеше по въпроса за намаляването им, въпреки че това няма как да стане”, добави д-р Наташа Ковачева. По думите й тези съставки са се допускали предвид това, че се използва съвсем малко количество от тях в парфюмите. Според д-р Ковачева - няма как да се забрани използването на лавандула и розово масло, защото те влизат в състава на много парфюми.

„Производителите на розово масло у нас са и големи, и малки, има няколко по-големи дестилерии и по-малки производители. 36 000 декара в България са заети с маслодайна роза, които са позиционирани основно в района на Казанлък, Павел баня, Карлово и Стрелча, а лавандулата се отглежда основно в казанлъшкия регион и в райони от Североизточна България – Шуменско, около Бургас. Не виждам с какво друго биха се занимавали тези хора”, посочи д-р Наташа Ковачева. По думите й - розопроизводителите в Казанлък се занимават с този поминък от 300 години. България изнася розово масло и розова вода предимно за Франция и други европейски страни, за Америка и за азиатския пазар.

Евродепутатът Мария Габриел вече постави пред Европейската комисия въпрос, свързан с българското производство на розово масло и лавандула. Тя изтъква, че приемането на подобни мерки ще повлияе негативно на световната индустрия и ще засегне производителите на натуралните съставки.
„България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула - две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми”, отбелязва Мария Габриел.

Очакват се дискусии около въпросите по мерките които могат да се предприемат по отношение на производителите на натурални съставки; Има ли алтернативни култури, които да бъдат използвани в парфюмерийната индустрия; Ще бъдат ли засегнатите производители финансово компенсирани по някакъв начин; Разполага ли ЕК с оценка на въздействието за това как ще се отразят тези промени на парфюмерийната индустрия и селското стопанство в ЕС.

По информация на
Информационна агенция Фокус



Коментари 
Comments are not available for this entry.