Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Магията на коледуването – идентичност и традиция
Павел баня
Магията на коледуването – идентичност и традиция  
18.12.2012
Светът е средище на различни нации, култури, обичаи, вярвания, а целият този колорит отразява богатата душевност на човешкото битие. Не е възможно да се проследи хронологията на традициите, просъществували през времето, но по-значимото за нас, хората, е съхранението им в динамичното ежедневие. Защото, когато общността си спомня за древното минало, тя се уверява в своята идентичност и монолитност.

Изписани са страници за митове, легенди, вярвания и ритуали, ала когато те остават само на хартия, звучат просто поучително и някак нереалистично.

Интересна религия е християнството – със своята толерантност и уважение към обредите и практиките, които хората са утвърдили в своето съществуване. Когато след множество премеждия, тя трайно се утвърждава, първата й основна задача е да съхрани ценностите на народите… И го прави успешно!

Днес сме свидетели на хиляди запазени традиционни практики и стандартизирани символни поведения, които пречупват същността си през религиозната призма, за да се оттласнат от реалното си функциониране, за да се превърнат в магия, съхраняваща общностите.

За региона на Павел баня споменатите аспекти важат в пълната си цялост, а това е запазило особения дух на времето, припомнящ прастарите сказания.

Поколения павелбанци и до днес ревниво пазят една обредност, пълна с дълбока символика, динамика и жизненост. Тя е натоварена с представи и значимости, които дават основание на човека да се почувства част от общност, свързана чрез магията на коледуването.

То датира най-вероятно още от ІV век след Христа и е една от най-старите запазени български традиции.

На Игнажден се дава началото на заучаването или припомнянето на коледарските песни. Народното поверие гласи, че това е денят, в който започват първите родилни мъки на Божията майка. Коледарите подготвят символните си атрибути през този период – ямурлук, гега, калпак, газен фенер, традиционна носия и др. Коледуват предимно мъже (ергени) в предженитбена възраст.

Първата кадена вечер или Бъдни вечер (нощта на Рождество) те обикалят по домовете на хората и пеят песни за здраве, сила, берекет и прослава на стопаните им. Те пък от своя страна ги даряват задължително с традиционния кравай, вино, месо от закланото прасе, боб, сушени плодове и пари.

На следващата сутрин коледарските колове (групи), водени от най-възрастния представител, наречен „станеник”, се събират на мегдана на селото или града и се надпяват помежду си…

Дълбока е символиката на тази обредност – всеки детайл има значение! Вярва се, че вечерта срещу раждането на Млада Бога се появяват вампири, караконджули, таласъми, самодиви, самовили и други свръхестествени същества. Двата свята – земният и този на мъртвите се отварят. Чрез песните си коледарите имат силата да прогонват злото от селото или града, в което обикалят.

Една от основните цели на коледуването е да се оповести раждането на новото състояние на Вселената, подреждането и организирането на родния Космос и битието на българина. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на Световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно!

Когато през нощта на Коледа две коледарски групи се срещнат, това е лош знак – през лятото ще вали град или друго зло ще сполети хората. За да не се случи това, коледарските колове се надпяват помежду си, защото трябва да има победител от „песенната битка”.
Коледарите гадаят по Коледния ден – „топла Коледа, нездрава година”, ето защо се надяват на дълбок сняг и ясни, студени дни.
Павелбанци изключително почитат дните на Рождество, защото за всяка къща идването на коледарите е още един повод за празник. Празник, който е демонстрация на уважение, приемственост и съзнание за това, че си част от своеобразна колективна обредност, чиято магия възстановява човешката идентичност.
Павелбанските коледари са едно явление, което привлича стотици гости всяка година, защото то носи магията на митичното време, магия, която пътува към бъдещето.

Румен Скрински


Коментари 
Comments are not available for this entry.